Yazılara Abone Ol Yorumlara Abone Ol
http://idealkilo-zayiflamak.blogspot.com

Dr.Mehmet Öz'ün Kızı Nasıl Zayıfladı?

Defne Öz çok kilolu bir çocuk ve genç kız olduğunu , nasıl 90 kiloyken birden 20 kilo zayıfladığını anlattı.Babası ve dedesi çok ünlü birer doktor ve sağlıklı yaşam uzmanı olduğu halde nasıl kilolu bir çocukluk geçirdi? Nasıl kilo verdi? Hangi diyeti uyguladı? ...

Ekmek Yiyerek Zayıflanır (mı)!!!

Ekmek Diyeti3 günde 2 kiloya kadar vermek isteyenler için tek gıda diyeti :Hedef: 3 günde 1.5-2 kilo.Günlük Kalori: 900 Kcal Diyetimde belli bir noktaya gelip dayandım ve malesef tartılar artık bir gram bile oynamıyor. Konuyla ilgili görüş aldığım diyet uzmanları böyle durumlarda, ...

16 ayda 51 kiloyu nasıl verdi?

İlayda Güneş başarı hikayesini anlattı :Fazla kilolarından kurtulmak için doktor doktor gezmeden kendini motive ederek 16 ayda 51 kilo verdi. Bunu nasıl başardığını anlatan İlayda, henüz 31 yaşında... Çocukluğunda çok zayıfken, ...
CahayaBiru.com

Diyetten sonra yeniden kilo alma problemi :

Gönderen @smile 26 Ağustos 2010 Perşembe


Kilo vermenin temeli, aldığınızdan daha fazla kalori harcayarak enerji dengesini korumakta yatıyor. Kilo verme kararı aldığınızda belirlediğiniz gerçekçi olmayan hedeflere ulaşamadığınızda hayal kırıklığına uğrar, çoğu kez bu işten vazgeçersiniz. Başarı şansınızı birde kilonuzu kontrol altına almaya odaklanarak artırmayı deneyin.

Organize bir program yardımıyla ya da kendi başınıza kilo vermeye çalışırken genellikle karşılaştığınız acımasız diyetler ve gerçekçi olmayan hedeflerdir. Bu hedeflere ulaşamamak, sizi sürekli başarısızlığa ve heves kırıklığına yol açan bir kısır döngüye sokabilir. Yiyecek tercihlerinizin aşırı sınırlandırılması, sizin tepkisel olarak bu yiyecekleri abartılı bir şekilde tüketmenize neden olabilir ve bu da bütün emeklerinizi boşa çıkarır. Kilonuzu kontrol altına almak sağlıklı bir beslenme planı ve düzenli fiziksel aktiviteyle sağlanabilir.


Pozitif bir bakış açısı ve doğru motivasyonla kilonuzu kontrol altına alabilirsiniz. Sağlık, yüksek enerji, kendine inanmak ve irade gibi içten gelen motivasyonlar yaşam boyunca kilonuzu kontrol altına alma şansınızı artırır.

Bunun için şu tavsiyeleri dikkate alın:

- Kilo vermenin amacını, görünüşünüzden önce sağlığınızı düzeltmek olarak belirleyin. Ulaşabileceğiniz en düşük kiloya değil, sağlıklı bir kiloya ulaşmak gerçekçi bir hedef olur.

- Diyet yapmaya değil, sağlıklı bir beslenme düzenine odaklanın. Diyet yapmak genellikle kısa süreli başarılar sağlar. Uzun süreli başarı için beslenme düzeninizi sağlıklı bir şekilde düzeltmeye bakın.

- Sağlıklı bir yaşam için yediklerinize dikkat etmekle, kilonuzu kontrol altına almak için yediklerinize dikkat etmek aslında aynı şeydir. Yediklerinizin besleyici, kalorisi ve yağ oranı düşük yiyecekler olmasına çalışın. Bunlara örnek olarak kompleks karbonhidratlı ve lifli tahıllar, meyveler, sebzeler gösterilebilir.

- İhtiyacınız olan porsiyon yaşınıza, cinsiyetinize, hareketlilik seviyenize ve vermek istediğiniz kiloya göre değişebilir. Kilonuzu kontrol etmek için her yiyecek grubunun alt sınırını tercih etmenizde fayda var.

- Fiziksel olarak aktif olan insanlar fazla kilolarından kurtulmak konusunda daha başarılıdırlar. Fiziksel aktifliğin kilo kontrolü dışında, kalp sağlığı, güçlü kemikler, stres kontrolü gibi getirileri de vardır. Kilo kontrolü için uzmanlar düzenli olarak günde toplam 30 dakikalık egzersiz öneriyorlar. Hiç egzersiz yapmıyorsanız, dakikaları günden güne artırmakta fayda var.

- Düzenli günlük egzersize odaklanmak, mantıksız egzersiz hedefleri koymaktan daha iyidir. Hoşunuza gidecek ve devam edebileceğiniz bir aktiviteyi seçin, bu sabah yürüyüşü ya da imkanınız varsa iş sonrası yüzme gibi aktiviteler olabilir. Herhangi bir egzersiz programına başlayacaksanız mutlaka bir uzmana danışın.

- İlaç tedavisi, beslenme danışmanlığı alan obez hastaların kilo kontrol programının bir parçası olabilir. İlaç tedavisi genellikle iştahı azaltmak ve yiyecek tüketimini kontrol etmeyi kolaylaştırmak için yapılır. Doktorunuzla böyle bir tedavinin muhtemel yan etkileri hakkında konuşup onun gözetiminde böyle bir tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenin.

Kilo kontrol planınızın güvenli ve verimli olduğundan emin olmak için başlamadan önce kendinize şu soruları sorun:

"5 temel yiyecek grubundan da çeşitli yiyecekler içeriyor mu? Sadece birkaç haftalık değil de hayatınız boyunca yemek isteyeceğiniz çekici yiyecekleri kapsıyor mu? Kolaylıkla temin edebileceğiniz yiyecekler içeriyor mu? Ölçülü bir şekilde çok sevdiğiniz şeyleri yemenize izin veriyor mu? Tüketim alışkanlığınızda yapacağınız değişiklikler, yaşam tarzınıza ve bütçenize de uygun mu? Düzenli fiziksel aktivite içeriyor mu?"

Bütün bu sorulara cevabınız evetse, kilo verme programınız size uzun süreli bir başarı sağlama şansı verecektir.  

Guatr yani Tiroid Bezi hastalarında Zayıflama ve diyet konusunda bilmeleri gereken önemli noktalar vardır. Guatr veya Tiroid hastalığı ve Kilo varsa Öncelikle ENDOKRİN UZMANINA başvurunuz. Tiroid bezi tarafından salgılanan tiroid hormonları (T3 ve T4) metabolizmayı ayarlayan ve hızlandıran hormonlardır. Tiroid bezinin az hormon salgılamasına hipotiroidi denir. Hipotiroidi durumunda TSH kanda yükselirken T3 ve T4 düşer. Gizli yani hafif tiroid yetmezliğinde sadece TSH yüksek T3 ve T4 hormonları normal olur.
TİROİD YETMEZLİĞİ YAPAN EN ÖNEMLİ HASTALIK HASHİMOTO HASTALIĞIDIR :


Hashimoto tipi tiroid bezi iltihabı veya tıptaki adıyla ‘’Hashimoto tiroiditi’’ bağışıklık sisteminin bir bozukluğu sonucu ortaya çıkar. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. 1912 yılında Japon bilim adamı Akira Hashimoto tarafından tanımlandığı için bu ad verilmiştir. Hashimoto tipi tiroid bezi iltihabı en fazla tiroid bezi yetmezliği yapan hastalıktır. Diğer bir deyimle tiroid bezi yetmezliğinin en önemli nedeni Hashimoto tipi tiroid bezi iltihabıdır.
Bu hastalık otoimmün hastalıklar dediğimiz hastalıklardan birisidir. Otoimmün hastalıklarda vücut kendi dokusunu yabancı doku olarak algılayıp onu yok etmek ister ve vücut içinde bir savaş oluşur. Hashimoto tiroiditinde de vücut tiroid bezini yok etmek ister. Vücudumuz tiroid bezini yok etmek için çok miktarda anti-TPO antikoru ve anti-tiroglobulin antikoru üretir. Bu antikorlar tiroid bezine bağlanarak tiroid hücrelerini harap ederler. Bu arada tiroid bezine birçok iltihap hücresi birikir. İltihap sonucu tiroid hücreleri tahrip olarak azalınca da bez küçülür ve hormon yapacak hücre kalmaz ve sonunda tiroid hormon yetmezliği ortaya çıkar. Bu hastalarda yıllar içinde tiroid bezi gittikçe küçülür. Başlangıçta ufak bir guatr ve kanda anti-TPO antikor yüksekliği varken TSH, T3 ve T4 hormonları normaldir. Daha sonra zaman içinde hastalık ilerledikçe önce başlangıç halinde tiroid yetmezliği (sadece TSH yüksek, fakat T3 ve T4 normal) sonra tam tiroid yetmezliği (TSH yüksek, T3 ve T4 hormonları düşük) gelişir.
Hashimoto hastalığı başlangıcında tiroid bezinde büyüme yani guatr vardır; daha sonra tiroid bezi yavaş yavaş devam eden harabiyet nedeniyle yıllar içinde küçülerek sanki yok olur.

Hashimoto Tedavi:
Hashimoto tipi tiroid iltihabını yok edecek bir tedavi şekli veya hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yolu maalesef yoktur. Yapılan tedavi sadece guatr ve tiroid bezi yetmezliği varsa onun tedavisi şeklinde olur.
Guatrı olan veya tiroid bezi yetmezliği olan kişilerde tiroid hormon ilacı levotiroksin ile tedavi yapılır ve ilaç dozu serum TSH düzeylerini normale getirecek şekilde doktorunuz tarafından ayarlanır. Burada amaç TSH düzeyini 1.5-2.5 IU/L olacak şekilde ayarlamaktır

DİYET VE ZAYIFLAMA
Tiroid bezi az çalışan kişilerde yapılacak diyet GLİSEMİK İNDEKS DİYETİ dir. Biz buna kısaca Gİ DİYETİ diyoruz. Prof Dr Metin Özata nın hazırlamış olduğu Gİ DİYETİ Kitabından bu diyetin özelliklerini okuyabilirsiniz.
Glisemik İndeksle İlgili Bazı Pratik Noktalar:
Karbonhidratları seçerken düşük glisemik indeksli olanları seçmek gerekmektedir.
1.Rafine karbonhidratlar yani beyaz un ve rafine tahıldan yapılmış karbonhidratlar yüksek glisemik indekslidir.
2.Beyaz ekmek yüksek glisemik indekslidir.Tam buğday veya kepek az GI’lidir.
3. Diyetteki lif oranı artınca GI’i azalır.
4.Karbonhidrat içinde amiloz ve amilopektin vardır. Amilopektin fazlaysa kan şekeri daha çok artar Amilopektini fazla olanlar ekmek, beyaz patates, beyaz un, amiloz içerenler ise tam tahıllar,hububatlar ve tatlı patatestir.
5. Rafine olanlar rafine olmayanlardan daha fazla glisemik indeksi artırır. Rafine demek işlenmiş fabrikaya girmiş gıda demektir. Rafine olan karbonhidratlar beyaz ekmek, beyaz pirinç, kurabiye,meyve suları, şekerlerdir. Rafine olmayanlar doğal halde bulunanlar olup GI’i düşüktür. Bunlar daha fazla lif veya posa içerir. Örnek olarak sebze meyve, badem, ceviz, bezelye verilebilir.


G.İ Diyetinin Uygulanması :
Gİ diyetinin uygulanmasında 3 önemli adım vardır:
Akılcı karbonhidrat seçimi yapmak, yani yüksek Gİ yerine düşük Gİ’li karbonhidratları yemek
Gıdaların yaklaşık olarak Gİ değerlerini öğrenmek
Günlük karbonhidrat miktarını ölçülü almak ve düşük Gİ’li de olsa fazla karbonhidrat almamak. Yani her öğünde asla fazla kalori almamak.
Bir diyetin başarılı olması onun devam ettirilebilir olmasına bağlıdır. Bir süre uygulanıp sonra devam ettirilemeyen diyet veya beslenmenin anlamı yoktur. Herkesin vücudu, bağırsakları, gıdaları parçalayan enzimleri aynı olduğuna göre gıda seçimi büyük önem taşımaktadır.
Kilo vermede en önemli konu iştah kontrolüdür. İştah kontrolü için barsakta sindirimi uzun süren ve bu nedenle kan şekerini hızla artırmayan düşük GI’li gıdaların seçilmesi önem taşımaktadır.
GI’le beslenmeniz demek elinizde hesap makinesi Gİ hesaplamak, elde tablolar ona göre beslenmek demek değildir. Önemli olan kaliteli karbonhidrat yemektir.
Gıda Seçimi veya Beslenme Nasıl Olmalı?
Beslenmede en önemli ilke 3 ana öğün 3 ara öğün yemektir. Yani kahvaltı, saat 10.30’da ara öğün, öğle yemeği, ikindi ara öğün, akşam yemeği, gece saat 22.00 de ara öğün almalıdır.
Günlük beslenmenizde yüksek GI’li gıdalar yerine düşük GI’li gıdalar yemek pratik noktadır. Örneğin sabah kahvaltıda beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, tereyağı veya reçel yerine yoğurt, meyve yenebilir. Yediğimiz gıdalar protein, karbonhidrat ve yağ içerir. Et ve yumurtada protein çoktur. Ekmekte ise karbonhidrat çoktur. Tereyağı ise yağdan oluşur. Önemli olan çeşitli gıdalardan farklı ölçülerde yemektir. Her gıdanın GI’ini ölçmek imkansızdır. Örneğin et, balık, tavuk, badem, tereyağı, sebzelerin GI’i ihmal edebilir. GI’i yüksek olan gıdalardan az yemek kuralımızdır. Ancak düşük GI’li sosis yememek lazımdır. Bunda doymuş yağlar çoktur. Yani amacımız sadece düşük GI’li gıda yemek değildir. Yüksek ve düşük GI’li gıdalar karışık yenirse GI ‘i orta derecede olur. Eğer yemeğinizde yüksek GI’li gıda varsa düşük GI’li gıda ilave edebilirsiniz.
Beyaz ekmek, pasta ve kurabiye yerine bir dilim tam buğday ekmeği, veya üzerine az reçel sürüp yiyebilirsiniz. Bembeyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, çavdar veya kepekli ekmek yiyin. Kahvaltı gevreği yerine müsli yiyin. Kek veya pasta yerine yoğurt yiyin. Beyaz patates yerine tatlı patates yiyin.Cips yerine tane üzüm veya çilek yiyin. Kruvasan yerine yağsız sütten yapılmış kapuçino için. Kraker yerine dilimlenmiş havuç, biber yiyin. Şeker yerine kuru üzüm, kuru kayısı, kuru meyeri yükselmez hem başka faydalar sağlanır.
Tam buğdaydan yapılmış ekmekte daha fazla vitamin ve mineraller vardır. Tam tahıllar şeker hastalığına karşı koruyucudurlar ve kalp hastalığı görülme riskini azalttıkları gibi bağırsakları daha iyi çalıştırarak kabızlığı önlerler.
Günde en fazla 5 porsiyon ( 5 dilim) ekmek yenmelidir.

Kilo vermek için önemli beslenme önerileri:

1.Sebze ve meyve yemeğe fazla önem verin
2. Yağ miktarını azaltın.
3. Porsiyonları küçültün
3. Her yemekte en azından bir düşük GI’li gıda yiyin.
4. Öğün atlamayın, 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde beslenin
5. Yemek sonrası tatlı yerine meyve yiyin
6.Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği yiyin
7.Trigliserit yüksek değilse düzenli olarak ceviz, badem veya fındık yiyin
8. Kırmızı eti az beyaz eti çok yiyin
9. Süt ürünlerini yağsız olarak yiyin
10.Yağ olarak sadece zeytinyağı yiyiniz
Öğünlerin Zamanı
Bu beslenme şeklinde 3 ana öğün ve 3 ara öğün vardır.
Kahvaltı genellikle kalktıktan bir saat sonra yaklaşık saat 7.00 civarı olmalıdır. İlk ara öğün saat 10.30’da olmalı, öğle yemeği saat 12.00-1300 arası olmalıdır. İkinci ara öğün saat 15.30-16.00 civarında olmalı, akşam yemeği saat 19.00 civarında olmalıdır. Son ara öğün ise gece saat 22.30 civarında olmalıdır. Kahvaltı:
Kahvaltı mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltı yapan kişiler gün içinde daha enerjik olurlar ve daha az atıştırma yaparlar ve daha iyi kilo verirler. Bu kişilerin daha mutlu, işlerinde başarılı olduğu saptanmıştır. Kahvaltı yapmayan kişiler yorgun, enerjisi azalmış ve vücutlarında su miktarı daha az olarak yaşarlar. Sabah kahvaltı yapacak zaman yok diyerek kahvaltı yapmayanlar yolda yiyebilecekleri sağlıklı kahvaltı paketleri kendilerine hazırlayabilirler. Örneğin kepekli ekmekten yapılmış sandviç ekmeği içine yağsız peynir, marul, biber, domates ve salatalık konarak bir sandviç hazırlanabilir.
Kahvaltıda şekeri gıdalar yemek sizin çabuk acıkmanıza neden olur. Kahvaltıda meyve veya meyve suyu, yağsız süt veya yoğurt yenmeli, ekmek olarak tam buğday ekmeği yenmelidir. Kahvaltıda taze meyve veya meyve suları yenerek başlanabilir.
Meyve ve yoğurt ile doymazsanız tam buğday ekmeği kahvaltıda yenebilir. Kahvaltıda çorba içmek de faydalıdır.

Öğle ve Akşam Yemekleri (Tabak modeli)
Bir öğünde yiyeceğiniz yemeklerin hepsini bir tabak üzerinde olacağını düşünelim. Bu tabağın yarısını sebze ve meyve doldurmalı, protein (et veya kuru baklagil) tabağın ¼’nü doldurmalı ve geri kalan ¼’ü karbonhidrat olmalıdır. Yani her öğünde protein (et türü), karbonhidrat, ve meyve-sebze olmalıdır. Öğünlerde et yemekle karbonhidrat miktarı azalır ve tüm yemeğin Gİ’i düşer.
Öğle yemeği günün en iyi yemeği olmalıdır. Düşük Gİ’li karbonhidratlar seçilmelidir. Öğleyin tam buğday ekmeği, kuru baklagil, balık, yağsız et, tavuk, fazla miktarda salata ve arkasından meyve yenmelidir.
Akşamları yemek hafif olmalı, sebze, et ve yoğurt yenmelidir. Tatlı yerine dondurma veya meyve yenmelidir.

Ara Öğünler:
Ara öğünlerde aşağıdakilerden birini seçiniz.
1.Bir portakal veya bir elma veya bir armut
2.Yağsız yoğurt
3.Bir bardak süt
4. 5-6 Kuru kayısı
5.Bir avuç kuru üzüm
7.Bir külah dondurma
8. Bir avuç badem

Nadiren Yenecekler gıdalar şunlardır:
1.Yüksek GI’li gıdalar (hamur işleri, pasta, kek, kurabiye)
2. Yağda kızarmış, kavrulmuş veya sos ilave edilmiş yiyecekler
3. Tüm yağlı gıdalar ( kaymak, krema, mayonez, margarin)
4. İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar
5.Hazır meyve suları, bunların yerine meyve yiyiniz
6.Tatlandırıcılar, bunlar iştahı artırabilir
7.Kahve ve kafein
8.Alkol azaltın, haftada bire indirin
9.Gazoz, kola içmeyin yerine su içiniz.

Öğleyin Kuvvetli, Akşam Hafif Yiyin
Metabolizma sabahları daha hızlı iken akşamları yavaşlar. Bu nedenle akşam yemeklerinin hafif olması, sabah ve öğle yemeklerinin biraz daha ağırlıklı olması kilo verme açısından çok önemlidir. Oysa ülkemizde genellikle, öğle yemekleri bir sandviç veya döner ile geçiştirilmekte ve metabolizmanın zayıfladığı saatlerde, yani akşamları daha fazla yemek yenmekte ve bu durum kilo alınmasına neden olmaktadır. Zayıflamak istiyorsanız bu beslenme şeklini tersine çevirmeniz gerekir. Öğlen iyi yemeli akşamları ise az yemelidir. Akşamları saat 19.00’dan sonra da yemek yenmemelidir. Geceleri yemekten sonra çok acıkırsanız bir kase yoğurt içine elma dilimleri koyup yiyiniz, veya 4-5 tane badem veya ceviz yiyiniz. Bunlar açlığınızı giderecektir.

Yağ ve Protein Ne Kadar ve Nasıl Yenmeli?
Yağ ve proteinin glisemik indeks değeri yok kabul edilebilir. Ancak yüksek yağlı ve yüksek proteinli diyetler insülin direncini artırırlar. Bu nedenle de yenen karbonhidratlar kan şekerini bu tür beslenen kişilerde daha fazla yükseltir. Yağ olarak zeytinyağı yenmeli, tereyağı veya donmuş yağlar yenmemelidir. Proteini fazla artırmak da damar sertliği yapar. Günlük diyette yeteri kadar protein olmalıdır. Bunun miktarı avucunuz kadar et parçası yemek şeklinde kabaca özetlenebilir. Protein bağırsaklardan gıdaların emilimini azaltır ve daha fazla tok tutar. Salataların içine de proteinli gıdalar konmalıdır. Protein denince yağsız süt ürünleri, yağsız tavuk-hindi eti, deniz ürünleri, yumurta beyazı, bezelye, kuru fasulye, nohut anlaşılmalıdır.
Günlük 65-70 gram proteine ihtiyacımız vardır. 800-1200 kalorilik bir diyette günlük protein alımı ideal vücut ağırlığının her kilosu için en azından 1 gram olmalıdır. 1200 kalorinin üzerindeki diyetlerde ise bu miktar ağırlığın her kilosu için 0.8 gram olmalıdır. Proteinli gıdalar kişiyi daha fazla tok tutar ve mide boşalmasını geciktirir. Bu nedenle zayıflarken ızgara veya haşlama beyaz et yemeği ihmal etmemek gerekir. Bu et yemeklerinin yanına patates püresi yerine bezelye, kuru fasulye (3-4 kaşık) ilave etmek ve bol salata yemek faydalı olur.
Bir Davete Giderken Ne Yapmalı?
Yemekten bir saat önce hafif bir şeyler yiyin; bu yoğurt veya bir elma olabilir. Yemekten önce gelen zeytinyağı veya tereyağını görmezden gelin, ekmeğe sürmeye veya ekmeği bandırmayı hiç düşünmeyin. Hatta hiç getirmemelerini istemeniz daha doğrudur. Yemekten önce bir bardak su için ve yemeğe salata ile başlayın. Ana yemekten önce gelecek olan meze veya ara sıcaklardan sebze olanlarını tercih edin veya bunları yemeden ana yemek gelinceye kadar bekleyin. Et yemeklerinin yanında mutlaka sebze yiyin. Yemeğin sonunda tatlı değil meyve yemeye çalışın.
KAYNAKLAR:
1. Prof Dr Metin Özata, Gİ DİYETİ, Erko yayıncılık, 2007
2. Prof Dr Metin Özata, 99 Sayfada Tiroid Hastalıkları, İş bankası yayını, 2008


1. Hızlı yemek
Hızlı yemek yemek kilo almanıza neden olur bu nedenle yavaş yemelisiniz. Yiyecekleri uzun süre çiğnedikten sonra yutmak, beynin vücuda giren besinleri kaydetmesine zaman tanımak anlamına geliyor. Bu şekilde tat alma duyusu da tatmin oluyor. Böylece doyduğunuzu anlamanızla, yemeye son vermeniz arasındaki zaman kısalıyor.


2. Teknoloji
Diyetlerinizin bir işe yaramamasının en büyük etkenlerinden biri hareketsiz yaşamdır. Eskiden bir arkadaşınızla görüşmek için belki de 10 ya da 15 dakika yürürken şimdi sadece mailleşerek görüşmüş kadar oluyor ya da internet üzerinden sohbet edebiliyorsunuz. Böyle olunca da hareket yerine oturmayı seçiyorsunuz.
3. Tatlandırıcılar
Kilo almamak için sürekli şeker yerine tatlandırıcı kullanıyor olabilirsiniz. Fakat yapılan araştırmalar yapay tatlandırıcıların alınan doğal kalori alımı konusunda vücudu kandırdığını ve bu nedenle de daha fazla şeker kullanma isteğini ortaya çıkardığını gösteriyor.
4. Sebzeler
Sebzelerinizi ve salata malzemelerinizi iyi yıkadığınızdan emin olmalı ve organik olarak yetiştirilmiş olanları seçmelisiniz. Hormonlu sebze ve meyvelerden uzak durmalısınız.
5. Yağ oranı düşük yiyecekler
Yağ oranı yüksek ve düşük yiyecekler arasında aslında sanıldığı kadar çok fark yoktur. Yoğurt, süt ya da peynirde bu oran önemliyken yağ oranı düşük bir kek yemekle yağ oranı yüksek olanı yemek arasında hiçbir fark yoktur.
6. Stres
Beyin, vücutta enerjinin azaldığını fark eder etmez açlık hissetmemize yol açan kimyasal maddeler salgılar. Bu kimyasal maddeleri salgılayan kısmı, aynı zamanda duyguları da kontrol eder ve sıkıldığımız veya kendimizi kötü hissettiğimizde hemen buzdolabına koşmamızın başlıca sebebi de budur.
7. Öğün atlamak
Her yemek yediğinizde metabolik hızınız iki saat içinde yüzde 20 - 30 artar fakat öğünleri atlarsanız metabolizmanız yavaşlar. Özellikle de kahvaltı yapmamak en büyük problemdir ve gece boyunca yüzde 5 yavaşlayan metabolik hızınız bir daha yemek yiyene kadar aynı hızda kalır.
8. Meyve suları
Früktoz seviyesi yüksek olan meyve suları iştahınızı açar. Bu nedenle taze meyve suyu içmek ya da meyve yemek çok daha yararlıdır.
9. Toksinler
Karaciğer vücudun yağ yakan organıdır ve eğer alkol gibi toksinlerle doluysa yakma işlemi için daha yoğun çalışarak çok enerji harcar ve yorulur. Bu nedenle içki içerken yağ ya da şekeri çok fazla tüketmemeye dikkat etmelisiniz.
10. Salata
Diyet yaptığınız için salata yemeyi tercih edebilirsiniz fakat salatayı dışarıda yiyecekseniz soslu bir salata yememelisiniz. Çünkü özel soslarla yapılan bu salataların kalori bakımında bir hamburgerden çok da farkı yoktur.
11. Doğumgününüz
Kış mevsiminde doğduysanız baştan kaybetmiş olma ihtimaliniz yüksek çünkü yapılan araştırmalar kış bebeklerinin obeziteye daha yatkın olduklarını gösteriyor. Bunun sebebi ise daha yavaş çalışan bir metabolizmaya sahip olmaları.
12. Doğum kontrol
Kadınların en büyük sorunlarından biri de doğum kontrol yöntemleri nedeniyle alınan kilolardır. Özellikle doğum kontrol hapları bazı kadınlarda iştah açarlar.
13. Uyku düzeni
Yapılan araştırmalara göre geceleri dört saatten az uyuyan kişiler daha çok uyuyanlara oranla daha fazla kilo alırlar. Çünkü yorgun bir vücut, normal günde yakılan enerjiyi yakamaz ve metabolizması yavaşlar. Bunun için her gün uykunuzu düzenli almaya dikkat etmelisiniz.
14. Evlilik
Yeni evli çiftler hep evlendikten sonra kilo aldıklarından şikâyet ederler. Bunun nedeni ise birlikte bir yaşam paylaşma sonucu herşeyi aynı anda yapma isteğidir. Fakat sözkonusu yemek olunca bu yanlıştır eşinizle aynı miktarda ya da aynı şeyleri yemeden de mutlu bir evliliğe sahip olabilirsiniz.
15. Tiroid sorunu
Sürekli yorgun hissediyorsanız, kilo almaya başladıysanız ve sürekli üşüyorsanız tiroidiniz tembelleşmiş olabilir. Bu da metabolizmanızın daha yavaş çalışmasına neden olur. Bunun için bir uzmana başvurun ve balık, fındık gibi yararlı besinler almaya dikkat etmelisiniz.

Aşırı kilolarından nasıl kurtuldu - 45 kilo verdi ...

Gönderen @smile 25 Ağustos 2010 Çarşamba

Başarı hikayesi: 45 kilo verdi...

Bankacı Dilek Erdem, diyetisyen Nil Şahin Gürhan'ın yardımıyla tam 45 kilo verdi...
Bize kendinizden kısaca söz eder misiniz? 
Adım Dilek, 36 yaşındayım. 13 yıllık bir bankacılık hayatından sonra şuan evde 10 aylık kızımla anne olmanın tadını çıkarıyorum.
İşte bu başarısının sırları , nasıl kilo verdi , neler yedi , neler yaptı ?
Daha önce diyet yaptınız mı?
Birçok rejim uyguladım. Profesyonel bir yardım almadan kilo verdimde ama sonra fazlasıyla aldım. Çok rejim yaptım sayısını bile hatırlamıyorum.



Sizi zayıflamaya iten neden ne oldu?
Hep kilolu olmak ve hala kilo alıyor olmak. Bünyem maalesef buna çok yatkın ama tartıda 100'ü görünce ki bu ilk kez gördüğüm üç haneli rakam (daha önce hiç 103 kilo olmamıştım) bu duruma bir son vermem gerektiğini bir kez daha hatırlattı bana. Aslında benim problemim kilo verememek de değildi verdiğim kiloyu fazlasıyla geri almaktı. Yani koruyamamaktı. Nil Hanım'ın daha önceki başarılarını duymuştum. Ama en etkili olanı aynı şubede çalıştığım bir arkadaşımın kendisinden profesyonel yardım almasıydı. O yiyordu benim yaptığım diyetlerin aksine ve her geçen gün zayıflıyordu. Bunu görmek beni çok etkiledi. Denemeliydim.

Diyete başladığınızda ne hissettiniz?
İlk birkaç hafta biraz zorlandım tabii ki. İnsan alışkanlıklarından kolay vazgeçemiyor, ama gördüğüm bir gerçek vardı, o yüzden sabırlı davranmayı tercih ettim. Denemeliydim en azından... Aslında tabii ki kendimi hiç zayıf hayal etmemiştim. Verilen her kilo bana en büyük desteği sağlayan Nil Hanım ve ekibine teşekkür ederim. Size inanan güvenen birileri olmalı... Hepsine sonsuz teşekkürler...

Bu süre içerisinde egzersiz yaptınız mı, yaptınızsa neler?
Maalesef egzersiz yapamadım. Çalışma tempom buna pek olanak vermedi. Bazen sadece hafta sonları kısa süreli yürüyüşler oldu ama hepsi bu.

Diyet süresince yaşadığınız zorluklardan söz eder misiniz?
Diyet yaptığım süre boyunca ilk birkaç haftanın dışında pek bir zorluk yaşamadım.

Kilo ermeye başladığınızda ne hissettiniz?
Sanılanın aksine kilolu insanlar mutlu olmuyor. en azından ben öyleydim. Verdiğim kiloyla paralel yaşam tarzım, zevklerim (ki alışveriş yapmak en büyük zevkim oldu) hayata bakışım tamamıyla olumlu yönde değişti.

İdeal kilonuza erişmeniz ne kadar süre aldı?
Yaklaşık 1 yılımı aldı ama buna değdi tam 45 kilo verdim...

Hala diyet programına devam ediyor musunuz?
Diyet olarak görmüyorum yeme tarzı yaşam biçimi olarak görüyorum.

İdeal kilonuza ulaştıktan sonra yeni bir beslenme planı mı uyguluyorsunuz, yoksa diyete başlamadan önceki yeme alışkanlıklarınız devam mı ediyor?
Aslına bakılırsa diyet programları doğru kişilerce size empoze edilirse bu sağlıklı yaşam tarzınız oluyor bu yüzden diyet bitsede, eski yeme alışkanlıklarınıza zaten geri dönmek istemiyorsunuz. Bu yüzdendir ki diyet boyunca ya hiç yemediğiniz ya da azami olarak dikkat ederek tükettiğiniz besinleri diyet bitsede almaktan kaçınıyorsunuz. Sağlıklı bir hayat sürebilmek adına.

 

Britney Spears diyeti ile 2 haftada forma girin ...

Gönderen @smile 24 Ağustos 2010 Salı


DİYET
Ne yazık ki vücudunuzun kilo kaybetmesini istediğiniz tek bir bölgesindeki yağı eritmek mümkün değil. Yani eğer bacaklarınız fazla dolgunsa, vücut yağ oranınızı azaltmanız gerekir.
Elle Macpherson'u da egzersiz düzenine sokan ünlülerin spor hocası James Duigan, müşterilerine her zaman kafeini, beyaz şekeri, alkolü ve işlenmiş yiyecekleri bırakmalarını söylüyor. Sonuç, Temiz&İnce adını verdiği diyet oluyor.

James, 'Vücudunuz, toksinleri yağ hücrelerinde depolar.' diyor. 'Diyet yaptığınız zaman yavaşça yağ hücrelerini yakmaya başlarsınız ama böylece toksinler vücudunuza yayılır ve sizi sağlıksız hissettirir.'

'Vücudunuz da bu histen hoşlanmaz, bu yüzden yağ yakışını düşürür ve kilo kaybını yavaşlatır. Ama vücudunuzdaki toksinlerden arındığınız anda harika hissedersiniz ve kilo vermeniz hızlanır ve kolaylaşır.'

Çoğu insan görünüşlerindeki değişimi daha birinci haftada fark eder.

KOZMETİK TEDAVİ
Court House Clinics'in medikal yöneticisi ve kozmetik doktor Dr. Patrick Bowler, selülitlerinizden kurtulmanın en geçerli yolunun Accent XL gibi derinin altındaki tabakaları ışın frekanslarıyla ısıtarak kolajenlerin büyümesini sağlayan ve çukurların kapanmasıyla daha pürüzsüz bir cilt oluşturan tedaviler olduğunu söylüyor.

Hemen sonuç almak için, bir çeşit kil sürülerek bandajlarla mumyalandığınız, uyluk ve dizleriniz de dahil tüm vücudunuzda en az 15 cm incelme garantisi veren Universal Contour Wrap'ı deneyebilirsiniz. Ürünün kullanıcıları da işe yaradığına yemin ediyorlar. Başka bir çabuk çözüm ise bronzlaştırıcı sprey.

Bronz bir ten, sallantıları ve şişkinlikleri daha az belli etmeyi sağlamakla kalmaz, yetenekli bir kozmetik terapist size vücut hatlarınızı belirleyici bir bronzluk yaratabilir, uyluk içi gibi daha koyu yerleri gölgelendirerek bacaklarınızda kas görünümü illüzyonu yaratabilir.

VÜCUT FIRÇALAMA TEDAVİSİ
Vücut fırçalama kulağa sıkıcı gelebilir ama uzmanlar bu yolun sinir bozucu selülitlerden kurtulmanın en etkili yollarından biri olduğunu söylüyorlar. Her sabah duştan önce, bacaklarınızı parmak uçlarınızdan yukarıya doğru uzun vuruşlar halinde fırçalamak için kuru ve sert bir fırça kullanın.

SPA markası Elemis'in ürün ve tedavi geliştirme müdürü Noella Gabriel, bunun işe yaradığına, hem de bunu hızlıca yaptığına inanıyor: 'Vücut fırçalama dolaşımı tetiklemeye ve lenfatik direnaja yardımcı olur bu da vücutta detoks gerçekleştirir ve selülitlerin dağılmasını sağlar.' diyor.

İyi nemlendirilmiş cilt de bacaklarınızın sağlıklı görünmesini sağlayacaktır. Bunun için düzenli bir şekilde kese yaptıktan sonra nemlendirici kullanın.

Selüliti yok etmeye yardım edeceğini vaat eden çok fazla losyon ve ilaç var. Lotus bitkisi içeriği sayesinde yağ hücrelerini azaltan ve yenilerinin oluşmasını önleyen Nivea'nın Good-bye Cellulite 10 Day Serum'u, denemeye değer.

GİYİM
Her kızın bildiği gibi doğru bir şekilde göstermediğiniz sürece vücudunuzu parlatmanın bir anlamı yok. İşte Britney'nin bu haftaki kıyafet seçiminin de başarılı olduğu nokta bu.
Britney sade beyaz bir üst ve gri bir şort seçmiş. Renkler sadece bronz tenini tamamlamakla kalmamış, aynı zamanda bacaklarının görselliğinden de hiçbir şey eksiltmemiş. Gri şortu bacaklarının uzunluğunu gözler önüne serecek kadar kısa, ama aşırıya kaçıp teşhirciliğe kayacak kadar da kısa değil.

Unutmayın, en ince bacaklar bile eğer kıyafetinizin kesimi yanlışsa tombul gösterilebilir.

Ayakkabı seçiminde bacak boyunuzu uzun gösterecek en iyi sonuç için naturel renkleri tercih edin. Bu, bacakların parmak uçlarına kadar uzandığı hissiyle gözleri yanıltır, sonra da cesaret edebildiğiniz kadar yüksek topuk giyin.

Britney'nin dolgu topukları tam da ideal bir seçim. Boyuna ciddi bir uzunluk katarken ona dengeli ve rahat bir duruş da sağlıyor.

Derleme: Yağmur Başkesik

'Şık' ve 'bakımlı' kelimelerini Britney Spears'ı tanımlamak için çok sık kullanmazdık. Ama iki gün önce küçük seksi şortu ve dolgu topuklarıyla formda olan bacaklarını sergilerken son derece etkileyiciydi.

Daha da şaşırtıcı olan, iki hafta önce objektife yakalandığında, şarkıcının selülitli ve sallanan bacaklarıyla gösterişsiz ve tombul görünmesiydi. 
Peki, gerçekten bacaklarınızı iki haftada forma sokmanız ve bacaklarınızdaki kalın görünümden kurtulmanız mümkün mü?

EGZERSİZ
Söylentilere göre Britney, fitness yerine dansı tercih ediyormuş. Bayan vücut geliştirme şirketi Fit For A Princess'in kurucusu ve kişisel spor hocası Janey Holliday'e göre: 'Harika bacakalar için, egzersizinizi iki farklı yoldan yapmalısınız';

1. 'Bacaklarınızın şekillendirmek için dayanıklılık egzersizleri yapmalısınız. Mesela çömelme-kalkma ve arka bacağınızı bükerken öndeki bacağa ağırlık verme egzersizleri yapabilirsiniz ama bütün bu hareketler kaslarınızın üzerindeki yağı eritmediğiniz sürece size ince, biçimli bacaklar sağlamaz.'

2. 'Kalorilerinizi yakmak için de sağlıklı bir diyetle birlikte koşma, aerobik ve kick-box gibi kalp egzersizleri yapmalısınız.'

Yağ yakımında en etkili sonuç için Janey haftada 3 ile 6 saat arası kalp egzersizleri arasından herhangi birini yapmanızı öneriyor.

'Kalp egzersizi günlerinizi belirleyip diğer günlerde de 30 ya da 45 dakika süren dayanıklılık egzersizleri yapmalı, haftada bir günü de dinlenme günü olarak ayırmalısınız. Çalışmalarınız sizi geliştirdikçe kalp ve dayanıklılık egzersizlerinizi aynı gün yapabilecek hale geleceksiniz.'
Britney Spears'ın özel diyeti>>>>>>>>>>

Ne Kadar Kalori Yaktığınızı Hesaplamak

Gönderen @smile 23 Ağustos 2010 Pazartesi

Harcadığınız ( Yaktığınız ) Kalori Miktarı Ne Kadar ?
Hangi spor ya da aktivite , ev işi , yürüyüş ya da koşu ne kadar kalori harcamamıza sebep olur :
Sağlıklı olmak için haftada egzersizle 500-1000 kalori yakmanız gerekiyor. 30 dakika yürüyerek ya da 10 dakika bisiklete binerek 100 kalori yakabilirsiniz. Bu egzersizlerin hormonal yaşınızı 10-20 sene gençleştirdiğini unutmayın.

Modern yaşam hareketsizlik için yüzlerce buluş getirdi. Asansörler, yürüyen merdivenler, televizyon, bilgisayar ve daha yüzlerce hareket önleyen buluşlar modern insanı oturan canlı haline getirdi. Oysa insan hareket için dünyaya geldi.
Bu nedenle spor kesinlikle yapmalı ama ölçüsü ne olmalı?
Spor yapmamak yanlıştır. Yoğun spor daha büyük yanlıştır. Doğru olan orta yol ölçülü egzersizdir.
Haftada en az 500 kalorinin sadece spor aktiviteleriyle harcanması gerekir. Çünkü bedensel aktivite eksikliği hastalıklara, hatta erken ölümlere neden olma bakımından, sigaradan sonra ikinci sırada yer alıyor.
Yapılan İş Süre Harcanan kalori miktarı
Ağırlık çalışmak 30 dak 135 kalori
Paten yapmak 15 dak 18 kalori
Piyano çalmak 30 dak 14 kalori
Merdiven çıkmak 15 dak 18 kalori
Bulaşık yıkamak 15 dak 6 kalori
İp atlamak 15 dak 26 kalori
Araba kullanmak 15 dak
30 dak
1 saat
37.5 kalori
75 kalori
150 kalori
Dans etmek 30 dak
1 saat
 
75 kalori
150 kalori
Bahçe işleri 30dak 150 kalori
Aerobik 30 dak
1 saat
210 kalori
410 kalori
Bisiklete binmek 30 dak
1 saat
315 kalori
630 kalori
Kürek çekmek 30 dak 210 kalori
Ayakta yapılan işler 30 dak
1 saat
105 kalori
210 kalori
Eşya taşımak 15 dak
30 dak
120 kalori
240 kalori
Bilgisayar kullanmak 30 dak
1 saat
45 kalori
90 kalori
Duş almak 15 dak 37.5 kalori
Temizlik yapmak 15 dak
30 dak
52.5 kalori
105 kalori
Mutfak işleri 30 dak
1 saat
75 kalori
150 kalori
Tenis oynamak 30 dak 117 kalori
Uyumak 15 dak 21 kalori
Televizyon seyretmek 15 dak 21 kalori
Bowling oynamak 20 dak 117 kalori
Yürüyüş yapmak 20 dak 72 kalori
Basketbol oynamak 30 dak 261 kalori
Yüzmek 30 dak 324 kalori
Voleybol oynamak 1 saat 186 kalori
Step yapmak 20 dak 114 kalori
Golf oynamak 1 saat 318 kalori

Kalori cetveli , besinlerin kalori değerleri ...

Gönderen @smile 18 Ağustos 2010 Çarşamba

Hayat tarzını biraz değiştirerek kilo vermenin mümkün olduğunu her zaman söylerim. Aşağıda bazı ipuçları verdik. Bunlara uyulduğu zaman belli bir fayda sağlayacağı kesin. Daha aşağıda ise hangi besinde kaç kalori olduğunu gösteren bir kalori cetveli var. Bu kalori listesi ile alınan kalori miktarı hesaplanabilir.
Gazetelerde veya dergilerde okuyup, çevreden duyulan, sizlere uygun olup olmadığı konusunda emin olunmayan diyetler yerine, yeme-içme alışkanlığını, yaşam tarzını biraz değiştirmek ve bize uygun (yaşımıza ve sağlık durumumuza) spor yapmak elbette daha faydalı ve doğru olacaktır .



Malzeme
Birim

Kalori
Tahıllar
1 dilim beyaz ekmek 28 gr 90
1 dilim kepekli ekmek 28 gr 60
1 dilim kızarmış ekmek 15 gr 35
1 adet kruasan 200 gr 200
bisküvi 100 gr 470
mercimek (kuru) 100 gr 314
arpa (kuru) 100 gr 367
bulgur (kuru) 100 gr 371
kuskus (kuru) 100 gr 367
mısır (kuru) 100 gr 342
buğday (kuru) 100 gr 364
susam 100 gr 589
makarna (kuru) 100 gr 339
makarna (haşlanmış) 100 gr 85
pirinç (kuru) 100 gr 357
pirinç (haşlanmış) 100 gr 125
Süt ve Yumurta Ürünleri
yoğurt (yağlı) 100 gr 95
süt (yağlı) 100 gr 68
yoğurt (yağlı,meyveli) 100 gr 125
beyaz peynir (yağlı) 100 gr 275
kaşar peyniri (yağlı) 100 gr 413
parmesan peyniri (yağlı) 100 gr 440
yumurta 1 adet 80
yumurta akı 1 adet 15
yumurta sarısı 1 adet 65
Yağlar
tereyağı 28 gr 206
margarin 28 gr 204
sıvı
yağ
28 gr 130
Etler
biftek (ızgara) 100 gr 278
tavuk (ızgara) 100 gr 132
tavuk göğsü (haşlanmış) 100 gr 150
kuzu (yağlı, ızgara) 100 gr 282
kuzu ciğeri (yağda) 100 gr 232
salam 100 gr 446
sosis 100 gr 295
Deniz Ürünleri
midye 1 adet 9
istiridye 1 adet 6
karides 1 adet 144
somon füme 100 gr 171
ton balığı 100 gr 121



Sebzeler
domates 1 adet 14
enginar 1 adet 10
patlıcan 1 adet 28
taze fasulye 100 gr 90
brokoli 100 gr 35
brüksel lahanası 100 gr 35
kabak 100 gr 25
havuç 100 gr 35
karnabahar 100 gr 32
kereviz 100 gr 18
salatalık 1 adet 11
marul 100 gr 15
mantar 100 gr 14
soğan 100 gr 35
bezelye 100 gr 89
taze yeşil biber 120 gr 15
patates (haşlama) 100 gr 100
ıspanak 100 gr 26
lahana 100 gr 20
Kuruyemişler
badem 100 gr 600
hindistancevizi 100 gr 603
fındık 100 gr 650
fıstık 100 gr 560
çam fıstığı 100 gr 600
ceviz 100 gr 549
patlamış mısır 100 gr 478
kabak çekirdeği 100 gr 571
ay çekirdeği 100 gr 578
Meyveler
elma 1 adet 60
kayısı 1 adet 8
muz 1 adet 100
kiraz 100 gr 40
hurma 1 adet 15
incir 100 gr 41
incir (kuru) 100 gr 59
greyfurt 1 adet 60
portakal 1 adet 50
kivi 1 adet 34
mandalina 1 adet 50
karpuz 100 gr 19
kavun 100 gr 18
şeftali 1 adet 60
armut 1 adet 70
erik 1 adet 8
üzüm 100 gr 57
çilek 100 gr 26

Kalori enerjidir, bu enerji yiyeceklerin yakılması ile açığa çıkar. Yiyeceklerin kalori miktarını ölçen ve kalorimetre adı verilen alet, bir su tankı ve onun içine batırılmış, yüksek basınçlı oksijen bağlantısı olan çelik bir kaptan oluşan basit bir düzenektir.


Kalorisi ölçülecek yiyecek çelik kaba konulur, oksijen verilerek tutuşturulur. Yanma bitince kabı çevreleyen sudaki ısı yükselmesi ölçülür. Derece olarak ısı yükselme miktarı ile kilogram olarak suyun ağırlığı çarpılınca sonuç doğrudan (gıda uzmanlarının kullandığı) kalori miktarını verir.
İnsanlar bu şekilde yiyeceklerin kalori miktarlarını ölçerken bir şeyin farkına vardılar. Hangi yiyeceğin içinde olurlarsa olsunlar bütün protein türlerinin bir gramları aynı miktarda kalori veriyorlardı. Aynı şeyler yağlar ve hidrokarbonlar için de geçerliydi. Protein ve karbonhidratların her bir gramı 4, yağların ise 9 kalori içeriyordu.
Bu yüzden yiyecekleri tek tek yakarak kalori miktarlarını ölçmeyi bıraktılar. Bir yiyecekte kaç gram yağ, protein ve karbonhidrat olduğu biliniyorsa iş kolaydı. Protein ve karbonhidrat gramajlarını 4, yağınkini ise 9 ile çarparak yiyeceğin toplam kalori miktarı bulunabiliyordu.
Yine de kalorimetre ile insan vücudu arasında küçük bir fark vardır. Kalorimetrede yiyeceğin tümü yakılır. Vücutta ise yağın yüzde 2’si, karbonhidratın yüzde 5′i, proteinin de yüzde 8′i sindirilip parçalanmadan yani enerjiye dönüşmeden vücuttan çıkar gider. Hassas değerlendirmelerde bu farkı hesaba katmak gerekir.
Bilimsel olarak kalori; 1 gram suyun ısısını 1 derece yükseltmek için gerekli enerji miktarıdır. Gıda ve fizik dalı ile uğraşanlar arasında enerjinin birimi ile ilgili garip bir anlaşmazlık vardır. Gıda uzmanlarının 1 kalori dedikleri değer aslında bilimsel olarak 1.000 kalori yani 1 kilokalori ‘ dir.
Vücudun ihtiyacı olan kalori miktarı, söz konusu kimsenin yaptığı işle ilgilidir. Sözgelimi, yaklaşık olarak 50 kiloluk bir kimsenin her gün için 1680 kaloriye ihtiyata vardır. Fakat bu durum, tam bir dinlenmeyle geçirilen gün içindir. Eğer masa başı işi gibi yorucu olmayan bir şeyde çalışıyorsa, vücudun kalori ihtiyacı her gün için 3360 kaloriye çıkar. Ağır işte çalışıyorsa, vücudun sağlıklı ve gerektiği gibi çalışması 6720 kalori ihtiyacı doğurur.

AĞIRLIK

BOY

TOPLAM Kg Kal (gr)

Kg Kal/Kg

BEBEK
0-6 ay 6 60 - 117
6 ay-1 yıl 9 71 - 108

ÇOCUK
1-3 yaş 13 86 1300 100
4-6 yaş 20 110 1800 90
7-10 yaş 30 135 2400 80

ERKEK
11-14 yaş 44 158 2800 64
15-18 yaş 61 172 3000 49
19-24 yaş 67 172 3000 49
25-50 yaş 70 172 2700 39
50 den fazla 70 172 2400 39

KADIN
11-14 yaş 44 155 2400 55
15-18 yaş 54 162 2100 39
19-24 yaş 58 162 2100 36
25-50 yaş 58 162 2000 34
50 den fazla 58 162 1800 31
Gebelikte 2100 67
Emzirme dönemi 2300 67

Ramazan ayında susuzluğun etkileri ve önleme yolları :
Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi,vücudun su dengesini bozarak fiziksel kapasitede düşmeye sebep olabiliyor. İftardan sahura kadar geçen sürede alınan doğal mineralli suyun, gün boyu kaybedilen su miktarının geri kazanımı için oldukça önemli.
SU KAYBI NASIL AZA İNDİRGENİR?KAYBOLAN SU YERİNE NASIL KONUR?

Normalde insan vücudunun günda yaklaşık 2-2,5 lt suya ihtiyacı vardır. 30 derecenin üzerindeki sıcaklarda ise bu ihtiyaç 4-5 litreye kadar çıkabiliyor. Sıcaklarla beraber kaybedilen sıvı miktarı ile almamız gereken doğal mineralli su miktarı da artıyor. Ramazan ayının da bu sıcaklara denk geldiği düşünülürse, oruç tutulan dönemde kaybedilen su miktarının tümünün yerine konması vücut için oldukça güç.
70 kilogramlık bir insan 700 gram su kaybedince vücut alarma geçerek öncelikle böbrekler su tutmaya başlıyor. Halsizlik ve dikkat eksikliği ile süregelen bu durum fiziksel kapasitede düşmeye neden oluyor. Vücudumuz yüzde 1 oranında susuz kaldığında fiziksel kapasitemiz yüzde 10, yüzde 2 susuz kaldığında fiziksel kapasitemiz yüzde 20 yavaşlıyor.
İftardan başlayarak alacağınız doğal mineralli sular, maden suyu ve çaylar bu açığı kapatmanıza yardım edebiliyor. Ayrıca iftar yemeği sırasında alacağınız doğal mineralli su, gün boyu azalan sıvı miktarınızı düzenleyerek daha sağlıklı bir Ramazan geçirmenizi yardımcı olur.
 

Hurmanın faydaları (yararları) nelerdir ?

Gönderen @smile 17 Ağustos 2010 Salı

Ramazan ayında sofralarımızı süsleyen, sofralarını vazgeçilmezi hurmanın birçok faydası var. Yapılan araştırmalar, hurmanın kalp damar hastalıklarından ve kanserden korunmada etkin rol oynadığını gösteriyor.


Hurmanın yararları saymakla bitmez.Protein içerir:
Protein, yağ ve karbonhidrat (üçünü bir arada) içeren tek meyvedir.
Boğaz ağrısına, öksürüğe iyi gelir.
Kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
Vücudun yaşlanma belirtilerini azaltır.
Saf hurma cildi besler, hamilelik ve güneş lekelerini yok eder.
Kansızlığa iyi gelir
İçerdiği demir sayesinde, kansızlığa iyi gelir.
B1, B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasından dolayı karaciğeri korur.

Oruç tutanlar bu yıl günde 16 saat açlıkla karşı karşıya kalacak. Sağlık sorunu olmayan müslümanların, iftar, sahur ve ara öğünlerde gerekli enerji, protein, vitamin ve mineralleri dengeli şekilde alabilmeleri için bir yol haritası hazırladık.

Oruçta kimler daha dikkatli olmalı , hangi yaş grupları risklidir , iftar ve sahur için öneriler :


 Sıcacık pideler, kalabalık sofralar, çeşit çeşit iftariyelikler ve güllaç. Ramazan geliyor, sofralar şenleniyor. Müslümanlar İslami takvimin dokuzuncu ayı ramazanda dini bir vecibeyi yerine getirmek için oruç tutuyor. Oruç, sağlıklı müslümanlara farzdır ve gerekleri yerine getirilerek tutulmalıdır. Beslenme açısından en önemli nokta sahura kalkılması koşulunun yerine getirilmesidir.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı değişiverir. Üç öğün olan günlük beslenme ikiye düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimi artar. Buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalır. Oysa, unutmamak gerekir ki ramazan, bayram, tatil ne olursa olsun günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları değişmez.

Oruç tutmak sağlıklı müslümanlara farzdır; bu nedenle riskli grupta bulunanların mutlaka hekimlerinden izin alarak bu ibadeti yerine getirmeleri önemlidir.

Ramazanda kimler risk altında

- Kronik hastalığı olup sürekli ilaç kullanması gerekenler mutlaka ilaç saatleri ve dozuyla uzun süreli açlığı hekimlerine danışmalı.
- Emziren anneler ve hamileler için uzun süreli açlık önerilmiyor.
- Şeker hastaları, özellikle insüline bağımlı olanların mutlaka hekime danışması ve ardından bir beslenme uzmanı tarafından günlük beslenme planını alması gereklidir.
- Çocuklar günlük enerji kullanımı ve gelişmekte olan vücut yapıları sebebiyle bu yılki sıcak havalar da göz önünde tutulduğunda oruç tutmak konusunda riskli gruptadır. Özellikle dokuz yaşın altındaki çocuklar oruç tutmamalı.
- Seyahatte olanlar, akli dengesi ve psikolojik durumu bozuk olanlar da oruç tutmayabiliyor.
- 65 yaş üzerindekiler, böbrek hastaları ve diyalize bağımlı olanlarla, kan şekerinde ani düşme (hipoglisemi) sorunu olanlar oruç tutma konusunda risk altındadır.
- Mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi rahatsızlığı olanlar, uzun süreli açlık ve ardından boş mideye yenilen yemekler sindirim güçlüğü yaratabilir.

ORUÇ TUTUP KİLO ALMAMAK İÇİN

-Sakın gece yatarken niyet edip uyumayın, mutlaka sahura kalkın.
-İftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öğüne sığdırmayın.
-Bol su içmeyi unutmayın.
-Tatlı tercihlerinizi sütlü tatlı olarak yapın.
-Meyve ve sebze tüketiminizi artırın.
-Haftada iki kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanın.
-İftardan 1- 2 saat sonra hafif yürüyüş yapmaya çalışın.
-İftariyelikler genelde yüksek yağ içerir, bu sebeple her gün tek bir seçim yapın. Örneğin bir gün tereyağı - bal diğer gün 2-3 dilim sucuk sonraki gün peynir-zeytin gibi.
-Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yağ almış olursunuz.
-Yavaş yemeye çalışın ve mutlaka iyi çiğneyin.
-Sıvı ihtiyacını karşılamak için az şekerli komposto veya şeker yerine bal ilave edilmiş soğuk içecekler tercih edin.

SAHUR ŞART!

Günlük hayatımızda nasıl azar azar, sık sık beslenmek gerekiyorsa ramazanda bunu sürdürmeliyiz. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahura kalkılmalı. Sahurda bol su içilmeli, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka ekmek eklenmeli. Yiyecek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır.

Oruç tutulan günlerde yaklaşık 16 saat açlıkla karşı karşıya kalınacak. Bu süre içinde kan şekeri düşer. Eğer kişi sahura kalkmıyorsa kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlar. Bu nedenle az ve sık beslenme ilkesi, kan şekerini dengelemek için mutlaka uygulanmalıdır.

iFTAR VE SAHUR iÇiN ÖRNEK PROGRAM

İFTAR

-Bol su
-1 hurma veya 2 kuru kayısı
-2-3 zeytin veya 2-3 parça ceviz
-1 dilim az tuzlu peynir
-1 kepçe çorba
-1 avuç içi kadar pide
-1 porsiyon et veya tavuklu sebze veya sebze garnitürlü balık-tavuk veya kurubaklagil yemeği
- 2 dilim ekmek veya 4 kaşık pilav - makarna (kilosuna dikkat edenlerin - eğer yemekten sonra tatlı yiyeceklerse - pilav ya da makarna tüketmemesi daha iyi olur.)

22.00-22.30**
1 bardak süt veya yoğurt
2 porsiyon meyve
Bol su

**Haftada iki kez ara öğün yerine sütlü tatlı (güllaç) yenilebilir.

SAHUR
-1 su bardağı kadar haşlama makarna ile peynir veya yoğurt.
-1 dilim az yağlı börek, 1 kase yoğurt ve az şekerli komposto
-1 tost, 1 bardak süt ve 1 meyve
-2 dilim ekmek, 1 dilim peynir, 1 yumurta, 1 meyve, 2 kuru kayısı, 2 ceviz
- 1 kase çorba, 1 dilim ekmek, 1 tabak sebze yemeği, az yağlı yoğurt, 1 hurma.

Followers