Yazılara Abone Ol Yorumlara Abone Ol
http://idealkilo-zayiflamak.blogspot.com


Tarhun, Estragon, Artemisia dracunculus
Küçük Ejderhaotu
Terhun
Tergun

Familyası: Bileşikgillerden, Korbblütengewaechse, Asteraceae
Drugları: Tarhunotu: Artemisia dracunculus herbaPelinotugillerden olan tarhun Türkistan’dan Horasan, Türkiye, Avrupa, Hindistan ve Çine kadar yayılmıştır. Amarikanın keşfi ilede oraya yayılmıştır. Tarhun muhtemelen haçlı seferleri sırasında Avrupaya götürülmüştür. Arapca thachaum’dantarhuna dönüşmüştür ve tarhun küçük ejderhaotu diye anılır.



İlk dafa MÖ: 2000’de Çinliler tarafından kulanıldığı yazılı belgelerden analaşılmaktadır. Bitkinin Fransız, Türk ve Rus Tarhunu diye bilinen üç türü mevcuttur. Türkiye ve Türkistanda yetişen Tarhun takriben Fransız tarhununa benzer.

Botanik: Bitki çok yıllık, dikine yükselen, topluca birarada, demet şeklinde olan ve üst kısımları çatallaşan bir bitkidir. Çiçekleri salkım şeklinde üst dallara dizilmişolup, her biri 2-3 mm büyüklüğünde, küre şeklinde, beyazımtırak veya kırmızımsı renkli ve aşağı doğru boynu eğiktir.

Yaprakları 2-10 cm uzunluğunda, 0, 3-1 cm eninde şerit şeklinde uca doğru sivrilen, kenarları bütün, koyu yeşil renkli, ortasında ana bir damar ve ondan sağa sola ayrılan yandamarlara sahiptir.

Yetiştirilmesi: Genelikle humuslu, ve zengin topraklarda ve güneşli yörelere ekilirse daha verimli olur.
Hasat zamanı: Temmuzdan Ekime kadar tarhun kesilerek demet yapılır, havadar, güneşli, gölgelik yerlerde kurutulur ve kaldırılır. Sirkesi yapılacak ise taze olarakda kulanılır. Malesef şifalı bitkileri toplama, kurutma, paketleme ver depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaparak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca öreneğin bitki 5 günde kurudu ise 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğünden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş'te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip diploması gerekir.

Kulanılması:
a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Tarhun yerine daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin sindirim zafiyetine karşı Harpa-, Çörek-, Centiyan-, Çörek-, Papaya preparatları
b-) Halkarasında: Tarhun hıçkırık, sindirim zafiyeti, mide ekşimesi, şişkinlik, iştahsızlık, gut, romatizma, idrar tutamama ve grip karşı kulanılır ve immün sistemini güçlendirir.

c-) Aromaterapide: Tarhun yaprak, çiçek ve sürgünleri subuharı ile damıtılarak (destilasyon) eteryağı eldeedilir. Tarhun eteryağıda aynı otu gibi kulanılır, fakat sadece 3-5 damla yemeklere, salatalara katılabilir. Tarhun yağından 2-3 damla bir parça ekmeğe veya kesme şekere damlatılarak alınır.

Tarhun Sirkesi: Bir litre üzüm sirkesine taze yıkanmış 25 gram tarhunotu, 10 gram dereotu, 10 gram oğulotu ilave edilerek bir ay güneş ışınlarından uzakta muhafaza edildikten sonra süzülerek kulanılabilir.

Yantesiri:  Bilinen bir yan tesiri yoktur.

KULLANILDIĞI YEMEKLER:

özellikle tavuk, balık, yumurta ,,salata ve patatesle çok iyi gidiyor. Kremaya da çok lezzetli bir uyum yaratıyor. Dünyaca ünlü aşçılar tadının yanında sağladığı faydalar için de bu baharatı çok tercih ediyor.

Faydaları :

İdrar söktürücüdür.

Vücutta biriken tuzu ve suyu atar.

Hazımsızlık gidericidir.

Mide hastalıkları için faydalıdır.

Mide ve bağırsak gazlarını gidericidir.

Bağırsak solucanlarını düşürür.

Aybaşı kanamalarının ağrısız olmasını sağlar.

Tarhunotunun çayı yapılır, salatalara katılır ve baharat olarak kulanılır.

0 yorum

Yorum Gönder

Followers