Yazılara Abone Ol Yorumlara Abone Ol
http://idealkilo-zayiflamak.blogspot.com

Ramazan ayında oruç ,iftar,sahur ve sağlıklı beslenme ...

Gönderen @smile 12 Ağustos 2010 Perşembe

Öncelikle oruç tutarken vücudumuz buna nasıl tepki verir bilmekte fayda var :
Oruç tutarken ,gün boyunca kan şekeri düşmekte vücut ısısı azalmaktadır. Bu nedenle üşüme, halsizlik, baş ağrısı ve işe karşı bir isteksizlik yaşanır.Bu dönemde uzun süren açlık 2. haftada metabolizmanın adaptasyonu gereği metabolik hızda düşme meydana getirmektedir. Metabolik hızın yavaşlamasına, su ve posa tüketiminin yeterli olmamasına bağlı kabızlık oluşabilir.Gün boyunca su tüketimi olmayacağı için vücudumuzun asit- baz dengesi bozulmakta,  Uyku düzeni de değişmektedir.
Uzun süreli açlık sonrası çok hızlı ve fazla besin tüketildiğinde kan şekerinin hızla yükselmesi ve ani düşüşü , ani mide gerginliği, tansiyon yükselmesi ve nörolojik hormonların hızlı salgılanması gibi sağlık problemlerinin gelişmesinin de muhtemeldir.
Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak ve sağlıklı bir oruç dönemi için  , Ramazan boyunca sağlıklı beslenmek gerekir.
RAMAZAN ‘DA NASIL BESLENMELİYİZ?


 Ramazan ayı ister yaz isterse kış aylarına denk geliyor olsun, içilecek sıvılar gerek vücut direnci gerekse kaybedilen sıvıların yerine koyulması anlamında önem taşımaktadır.
Oruç tutarken nasıl beslenmeli sorusunda  en önemli konu yemekten çok sıvı tüketimidir.Özellikle iftar ve sahur arasında bol miktarda su, maden suyu, şekerli veya az şekerli doğal maden suları, sıcak günlerde buzlu bitki çayları içilmelidir.Gaz, kolit veya şişkinliği olanlar bol rezene çayı içilebilir.
Ramazan’da, oruç tutarken tüketilmesi gereken bazı besinler
Kafkasların yaşam sırrı olan kefiri içmekte zorlananlar için, artık haplarının da çıktığını söyleyelim.Ramazan’da güçlenmeye, bağırsak florasını düzenlemeye, vücut direncini artırmaya yardımcı olur.Hap olarak, iftar ve sahurda bir tane olarak alınabilir.İçecek olarak da aynı şekilde iftar ve sahurda yada arada bir bardak içilebilir.Kabızlık , halsizlik gibi durumlarda kefir veya kefir haplarının da faydası olur.
Ramazan’da , özellikle yaz aylarına gelen oruç zamanlarında beden dışarıdan uzun zaman sıvı alamayacak.Bu durumda sadece su almak yeterli değil.Vücudun kaybettiği iyon ve mineralleri geri kazanmak için maden suyu tüketmekte fayda vardır.İftar veya sahurda içilecek iki şişe kadar doğal maden suyu ile kaybedilen mineralleri yerine koyabileceğiniz gibi, içine koyacağınız bir dilim limon, fesleğen yada nane ile ferahlatıcı ve hararet bastırıcı bir içecek elde edebilirsiniz
Hem serinletici hemde vitaminli olması nedeniyle önerilen ,Demirhindi şerbeti, aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.Yüksek oranda demir, C vitamini ve kas güçlendirici maddeler içerir.İftarla sahur arasında veya iftarda serinletici olarak da tüketilebilir.Sıcak günlerde biraz buz ve limonla ferahlık veren, serinletici bir içecek olur. * Doğal preparatlar: Tere tohumu, funda yaprağı, krom, zencefil, yeşil çay, L-Carnitine, Quenzim Q10 gibi yedi şifalı maddeyi içeren doğal preparatlar Ramazan’da kilo kontrolüne yardımcı olur.
Hem kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğu hemde bedende mantar oluşumunu engellediği için oldukça tarçın tüketmek önemlidir.Aynı zamanda beden ısısının dengelenmesine de yardımcı olur.İnce bir çubuk tarçını çıtır çıtır yiyebileceğiniz gibi, iftar ve sahurda bir çok yiyecek ve içeceğinize ilave ederek de tüketilebilir.
Sağlıklı bir Ramazan için nelere dikkat edilmelidir:
Sahura kalkılmalı ve yemek yemek yerine hafif ve protein içeriği fazla olan gıdalaryumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar, Kahvaltı şeklinde bir öğün olarak tüketilmelidir.
Yenilen hamur işleri, kızartmalar vb. yiyecekler gece yatmadan önce yenilip yatıldığı için sabah kalkınca midede ağırlık, ekşime, yanma hissedilmektedir. Bu durumu engellemek için sahurda hiç yemek yememe yerine sütlü veya sulu çorbalar, kahvaltı türü yiyecekler tercih edilmelidir.
Azar azar, iyice çiğneyerek yiyiniz.
Sahur ve İftararasındaki sürede sık sık ve azar azar beslenilmelidir
Mümkünse ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan 1 kase çorba ile yanında salata ve tam tahıllı 1–2 dilim ekmek veya 2- 4 boğum pide + 1- 2 dilim peynir ile başlayarak 10- 15 dakika kadar yemeğe ara verilmeli, ardından ana yemeklere devam edilmesi uygundur.
Yemekte,ana yemek olarak etli veya etsiz sebze yemekleri, haftada 1- 2 gün kırmızı et, 3- 4 gün beyaz et, 1- 2 gün de kurubaklagil yemekleri tercih ediniz. Menünüz de yoğurt, cacık, ayran gibi protein ve kalsiyumu yüksek gruba da yer verilmesi önemlidir.
Ramazan ayındaki menüler, çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir.  Oluşabilecek kabızlığı önlemek için, lif oranı yüksek gıdalar tercih edilmesi uygundur.
Sıvı gereksinimini karşılamak için ortalama 2- 2.5 litre su tüketilmelidir. Ayrıca  ayran, taze sıkılmış meyve suyu ve meyveler  bal ve pekmezle tatlandırılmış bol meyveli kompostolar da içilebilir.
Ağır tatlılar yerine; sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Hatta bu tatlıların yapımında – enerji alımını azaltmak adına – bitkisel yapay tatlandırıcılar da kullanılabilir.
Gebelik döneminde özellikle gebeliğin üçüncü ayından itibaren;  annenin kan şekeri düzeyi gebelik öncesine göre daha inişli çıkışlı olduğu için yemek sonrası kan şekeri hızla yükselebileceği gibi açlık dönemlerinde çok daha çabuk düşebilir. Bu nedenle annelere gebelik süresince sık sık küçük miktarlarda yemesi öğütlenir. Gebeliğin ilk aylarında görülen bulantı, uzun süren açlıklarla daha kötü bir hal alabilmektedir. Özellikle çalışan anne adayları, ergenlik yaştaki hamileler, hamilelik öncesi hastalıkları olan veya düşük kilolu hamile kalanlarda bu dönemde daha dikkatli karar vermeliler. Ayrıca  anne adayında şeker, gebelik şekeri veya yüksek tansiyon gibi sorunlar varsa kesinlikle uzun süre aç kalmamalıdır. Bu gebelerin oruç tutması onaylanmaz.Emzikliler de ise sıvı alımı azalacağından süt salınımı etkilenebilmektedir.
9 yaşın altındaki çocuklar seyahatte olanlar, akli dengesi ve psikolojik durumu bozuk olanlar, çok yaşlı ve hasta olan insanlar, ağır kalp ve böbrek hastası olanlar, mide ülseri, safra kesesi iltihabı veya taşı olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar ve ağır enfeksiyon geçirenler için de oruç tutmak risk arz eder.
Risk grubundaki kişiler,Oruç tutmadan önce mutlaka doktoruyla görüşmesi gerekmektedir.

0 yorum

Yorum Gönder

Followers