Yazılara Abone Ol Yorumlara Abone Ol
http://idealkilo-zayiflamak.blogspot.com

Erken tanı konusundaki bilincin artması ve tarama programlarının yaygınlaşması ile, meme kanseri günümüzde kadınlarda en sık görülen kanser tipi olmasına rağmen, en fazla öldüren kanser tipi olmaktan çıktı.

Meme kanseri, dünyada ve ülkemizde nasıl bir gelişim gösteriyor?
Meme kanseri dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü. Erken tanı konusundaki bilincin artması ve tarama programlarının yaygınlaşması ile erken tanı oranı yükseldi, bu nedenle günümüzde kadınlarda en sık görülen kanser tipi olmasına rağmen, en fazla öldüren kanser tipi olmaktan çıktı.

Her 8-10 kadından biri yaşam boyu meme kanserine yakalanıyor. Bu sıklığım Batı ülkelerinden bize oranla biraz daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni hakkında tam bir görüş birliği olmamakla beraber beslenme alışkanlığı, genetik özellikler, yağ metabolizmasındaki değişiklikler önemli faktörler olabilir. Genç yaşlardan itibaren koltuk altı deodorantlarının kullanılmaya başlanmasının meme kanseri sıklığını artırabileceğine dair bazı yayınlar mevcut. Batı’da adölesan dönemdeki kızlarda koltuk altı deodorantlarının daha sık kullanımı orada meme kanserinin daha sık olmasında belki rol oynayabilir, ancak bu henüz kesinlik kazanmış bir görüş değildir. 

Meme kanserine bağlı ölümler son 10 yılda ABD istatistiklerine göre anlamlı düzeyde düşmüş görünüyor. Bunun nedeni de son tedavi yöntemlerinin sağladığı sağkalım avantajı.
Tedavide son yıllarda yaşanan en önemli gelişme hedefe yönelik tedavilerin kullanıma girmesidir. Bunlar, Her2’ye karşı geliştirilen trastuzumab, damar oluşumunu engelleyen bevacizumab ve oral yolla alınan lapatinib isimli moleküller. Bir diğer önemli gelişme ise hangi tedavinin, hangi meme kanserinde etkili olduğunu gösteren moleküler ve genetik çalışmalar. Şu anda genetik yöntem çok yaygın olarak kullanılmıyor ama zamanla çok daha rutin bir işlem haline gelecektir.

Erken teşhisin hastalığın seyri üzerindeki etkilerinden bahseder misiniz?
Erken tanı ile hastalık %90 oranında tedavi ediliyor. Bu oran teşhis geciktikçe %30’lara kadar düşüyor. Tanı konduğunda hastalık metastaz yapmış ise o zaman tedavi şansı %5’lerin altına düşüyor. Yaygın metastazı gelişen hastanın pratik olarak kurtulma şansı olmadığını, ancak yaşam sürelerinin uzatıldığını söyleyebiliriz.


Pharmaceutical Business Review

Prof. Dr. Adnan Aydıner
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü
Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı
 

0 yorum

Yorum Gönder

Followers