Yazılara Abone Ol Yorumlara Abone Ol
http://idealkilo-zayiflamak.blogspot.com

Tıp dilinde taşikardi olarak bilinen Kalbin Hızlı atması rahatsızlığı kalp atışının yaş aralığına göre çok fazla  olmasıdır. Yaş aralıklarına göre olması gereken  kalp atış hızları şu şekildedir;


0 - 1 yaşlarda; 60 saniyede 120-140
1 - 3 yaşlarda; 60 saniyede 90-120
3 - 7 yaşlarda; 60 saniyede 90- 100
7 - 20 yaşlada;60 saniyede  80 - 90
20 yaşından sonra; 60 saniyede 60-80


Olması gereken kalp atış sayısının bir fazlası kalp atışının hızlı olduğunu gösterir. Yani kişide Taşikardi vardır. Taşikardi görülen kişilerde kalp hastalığı, böbrek hastalıkları görülebilir bu nedenle doktora gitmekte yarar vardır.

Kalp hastalıklarına tanı koyulması için bazı testler vardır bunlar ;

Elektrokardiyogram ( EKG ) : Diğer Adı kalp şeridi dir. EKG Testi ile ,

Koroner arter hastalıklarına , kalp krizi ne , Ritim bozukluklarına , kalp kası kalınlaşmalarına,kardiyomiyopatilere,ve bazı kalp hastalıklarına tanı koyulabilir ancak tek başına EKG testi sonuç vermeyebilir. Bu nedenle doktor hastanın ifadesini dinleyerek bir karar verir.  Ve ileri derece kardiyak testler yapabilir.

Kalp ve damar Hastalıklarına tanı koymak için yapılan diğer kalp testleri şunlardır ;

1-) Efor Testi: Efor testi Hastalar doktor refakatinde koşu bandı üstünde en alt seviyeden başlayarak ve kademe kademe artarak koşturulup hasta kişinin Kalp atış  hızının hedef seviyeye ulaştırılmasıdır . Efor Testi uygulanırken aynı anda hastanın EKG verileri bilgisayar aracılığıyla kaydedilir bununla birlikte nabız ve kan basıncındaki değişiklikler kaydedilir hastada nefes darlığı, kalp ve göğüs ağrısı gibi sorunlar şikayetler varmı öğrenilir . Sadece EKG nin ortaya çıkaramadığı bazı kalp rahatsızlıklarını Efor testi ortaya çıkarabilir.
Efor testi sayesinde hastalarda Taşikardi , kalp damarlarında darlık  varmı ve varsa hastalığın seviyesinin bulunmasına yardımcı olur. Daha önce kalp krizi geçirmiş hastalarda tekrar kalp krizi geçirme olasılığını belirlemek için kullanılabilir efor testi. Ayrıca fazla efor sarfettikçe tansiyon ne derece artıyor kontrol edilebilir efor testi ile. Kişi Fazla efor harcadığında Ritim bozuklukları görülüyorsa buna tanı konulabilir efor testi ile. Efor Testi sayesinde kalp ve göğüs ağrılarının kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığının tespit edilmesinde önemli bir rol oynar. Efor testi ile bir çok kalp hastalığına tanı koyulabilir. Ancak başarı oran yüzde seksen civarındadır.

2-) Ekokardiyografi Testi:

Kalp için yapılan ultrason testine Ekokardiyografi denir. Kısa adıyla Eko yada kalp ekosu olarak da ifade edilebilmektedir. Ekokardiyografi testi ile kalp ve kalp hastalıkları hakkında önemli bilgiler edinilebilir ve Ekokardiyografi testi  oldukça hızlı bir testtir.
Eko testi ile tanı koyulabilecek hastalıklar ;

Kalp kapakçığı hastalıklar ( romatizmal kapak ağrısı , kalp kapağı darlığı,kalp kapağı yetersizliği ve kalp kapakçıklarında sarkma esnekliğini kaybetmesi )
Kalp in büyüyüp büyümediği anlaşılabilir.
Kalp duvarlarında inceleşme , kalınlaşma ve anevrizma olarak bilinen kalp duvarlarının bollaşması.
Kalpte kist veya ur  tümör olup olmadığı  tespit edilebilir.
Aort atar damarında genişleme olup olmadığı tespit edilebilir ( Kök Bölgesinde )
Kalp içi boşluklarda pıhtı varmı yokmu diye bakılabilir ( Yani trombüs var mı yok mu ? )
Kalp zarı hakkında bilgi alınabilir Kalbin bir kasılmada ne kadar kan pompaladığı ölçülebilir.
Yani açık olarak görülür ki kalp romatizması, kalp kapak hastalıkları, kalp yetersizliği, kalp krizi, doğumsal kalp hastalıkları gibi hastalıklarda eko ile bilgiler ve tanı alınabilir.

3-) Ritm holter Kontrolü :

Halk arasında holter olarak bilinmektedir. Cd çalar ebatında bir cihaz olan holter insan vücuduna bir kemer vasıtası ile bağlanır . Hasta 24 saat boyunca bu alete takılı kalır ve raporlar bilgisayara işlenir. Bu şekilde  hastadaki tüm ritm bozuklukları ortaya çıkar.  Hastada çarpıntı olup olmadığı ortaya çıkar Taşikardi olup olmadığı ortaya çıkar. Bu sayede en yararlı tedavi uygulanabilir.

4-) Tansiyon holter Testi :

Tansiyon holter testi diğer adıyla Sürekli olarak Kan basıncı ölçümü Tansiyon un gün içinde nasıl değişikliklere uğradığını,tansiyonun gece düşmesi gerekirken düşüp düşmediğini, kemoterapi nin tansiyona etki edip etmediğini , beyaz gömlek hipertansiyonunun var olup olmadığına bakılabilir.  Böyle durumlar görüldüğünde Sürekli Kan Basıncı Ölçüm Düzeneği yani ABPM yani Ambulatory blood pressure monitör.

Taşikardi Gibi kalp hastalıkları ciddi sonuçlar ortaya koyabilir bu nedenle önemsenip doktorunuzla sürekli bir ilişki kurulmalıdır.

0 yorum

Yorum Gönder

Followers