Yazılara Abone Ol Yorumlara Abone Ol
http://idealkilo-zayiflamak.blogspot.com

Smear testi özellikle aktif cinsel hayatı olan bayanlarda kadın doğum uzmanları tarafından yapılan rutin kontrollerde sıkça istenen bir tahlil yöntemidir.Rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde önemli rol oynamaktadır.Tahlil.com olarak,ziyaretçilerimizin önemli bir bölümünü oluşturan bayanlar için, 7 soru ve cevapla Smear testine açıklık getirdik.
1. Smear Testi Nedir?
Patoloji Laboratuvarlarında patologlar tarafından değerlendirilen bir testdir. Bayanlarda rahim ağzında bulunan kötü huylu (malign) veya kötü huylu bir hastalığa dönüşme olasılığı olan (premalign) değişiklikleri belirleme amacıyla yapılmaktadır.
2. Smear Testi Hangi Yaştaki Bayanlara Yapılmalıdır?
Cinsel hayatı bulunan bayanlara, yılda bir kere yapılması önerilmektedir.
3. Smear Testi Kesin Kanser Tanısı Koydurur mu?
Smear testi tek başına kanser tanısı koydurmaz.Smear testi Kadın Doğum uzmanına klinik tanı konusunda yol gösterir.Kesin tanı için ise biyopsi, konizasyon gibi tıbbi işlemlere ihtiyaç vardır.
4. Smear Testi Nasıl Yapılır ?
Smear Testi, kadın doğum doktorları tarafından jinekolojik muayene sırasında özel bir fırça veya tahta çubuk yardımı ile rahim ağzı bölgesinden örnek alınarak gerçekleştirilir.Acı veren bir uygulama değildir ve kolaylıkla örnek alınır.
Alınan sürüntü örneğinde bulunan salgı, mikroskopta özel boyalarla incelenir.
5. Smear Testi Nasıl Değerlendirilir ?
Smear testi değerlendirmesinde ,alınan örnekte tesbit edilen normal hücreler, atipik yani normal olmayan hücreleri veya ara hücreleri belirlenir. Test sonucuna göre daha ileri tetkiklere ihtiyaç olup olmadığı anlaşılır.
6. Servikal Smear Testi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?
Smear alınmasından önce ,bayanların en az 24 saat süre ile cinsel ilişkide bulunmaması ideal olandır.Buna dikkat edilmesi sonucun daha sağlıklı değerlendirilmesini sağlayacaktır..Ayrıca smear alınmadan önce 3 gün süreyle herhangi bir vajinal krem ya da ilaç kullanılmamalıdır.Test öncesi vajinal duş veya yıkama da tavsiye edilmemektedir.
7. Servikal Smear Testi Ne Zaman Yapılmalıdır ?
Uygun olan zaman, son adet kanamasından 10 gün sonrasıdır.Ancak bu konuda smear testini isteyen hekimde belirleyici olabilmektedir.

0 yorum

Yorum Gönder

Followers