Yazılara Abone Ol Yorumlara Abone Ol
http://idealkilo-zayiflamak.blogspot.com

Günlük hayatta aldığımız gıdaların bir kısmı ,bizler tarafından fark edilmemesine  rağmen vücudumuzda olumsuz etkiler yaratabilir.Hemen herkesin sağlıklı olduğunu düşündüğü bir deniz ürünü  eğer vücudumuz tarafından tam sindirilemiyor ise bir tepkiye neden olabilir.Aynı şeyi günlük hayatta sıkça tükettiğimiz yumurta ,süt gibi gıdalar için de söyleyebiliriz.Vücudumuzun gıdaya karşı verdiği bu tepki ise gıda intoleransı olarak bilinir.Gıda intoleransı ise  vücudumuzda bir takım  kronik rahatsızlıklara,kilo alma gibi olumsuz etkilere yol açabilir.Gıda İntolerans testleri ise ,gıdalara karşı vücudumuzun tepksini  ölçmeye yarayan ve giderek sıkça başvurulan ve/veya merak edilen testlerdir.
Gıda intoleransı nasıl oluşur?
İlk olarak ağızda parçalanmaya başlayan besinler, daha sonra mide asitleri ve hareketleri ile belli bir kıvama gelir ve bağırsağa geçerler.Barsaktaki  enzimlerin etkisiyle  besinler en küçük parçalara  kadar ayrıştırılırlar.Normalde besinlerdeki proteinler  amino asitlere bölünür ve kana karışarak vücutta gerekli yerlerde kullanılmak üzere yolculuklarına devam ederler.Ancak gıda intoleransı durumunda ,besinler  barsakta düzgün aminoasitleri oluşturacak şekilde parçalanamaz. Gıdalar kana parçalanamadan geçerler. Savunma sistemi bunlara yabancı bir madde gibi muamele yapar ve aynı bir bakteriye veya virüse saldırdığı gibi savunma sistemini harekete geçirir.Bunun sonucunda vücutta bazı problemler oluşur.Halsizlik, metabolizma yavaşlaması, bağırsak problemleri gibi belirtiler ortaya çıkar.Bu durumda olan hastanın aynı gıdayı, farkında olmadan düzenli tüketmesi durumunda daha birçok kronik hastalık ortaya çıkabilir.Gıda İntoleransı gıda alerjisi ile karıştırılmamalıdır. Gıda alerjisi az kişide görülür ve kısa bir vakitte öldürücü etkilere kadar varan sonuçlar doğurabilir. Gıda İntoleransında ise yediğimiz yiyeceklerin olumsuz etkisi 3-24 saat arasında çıkmaya başlar. Normal beslenen bir insan, 24 saat içinde birçok yiyecek yediği için, yaşadığı sorunun gıdadan olduğunu bilse bile hangi gıdadan olduğunu tespit etmesi çok zordur.

Gıda İntoleransı birçok hastalığa neden olabilir.Başlıcaları: 
Şişmanlık, kilo verememe, migren, sivilce,vücutta şişlikler,gaz, şişkinlik, kronik yorgunluk, kabızlık,ve bazı cilt hastalıklarıdır.Ayrıca bazı romatizmal hastalıklar,astım, ishal , mide krampları, uyku bozuklukları, baş ağrısı gibi rahatsızlıklar da görülebilir. Barsak hastalıkları olan,Crohn hastalığı, İrritabl Bağırsak Sendromu gibi problemler de ortaya çıkabilir.

0 yorum

Yorum Gönder

Followers