Gıda intoleransı nasıl oluşur?
İlk olarak ağızda parçalanmaya başlayan besinler, daha sonra mide asitleri ve hareketleri ile belli bir kıvama gelir ve bağırsağa geçerler.Barsaktaki enzimlerin etkisiyle besinler en küçük parçalara kadar ayrıştırılırlar.Normalde besinlerdeki proteinler amino asitlere bölünür ve kana karışarak vücutta gerekli yerlerde kullanılmak üzere yolculuklarına devam ederler.Ancak gıda intoleransı durumunda ,besinler barsakta düzgün aminoasitleri oluşturacak şekilde parçalanamaz. Gıdalar kana parçalanamadan geçerler. Savunma sistemi bunlara yabancı bir madde gibi muamele yapar ve aynı bir bakteriye veya virüse saldırdığı gibi savunma sistemini harekete geçirir.Bunun sonucunda vücutta bazı problemler oluşur.Halsizlik, metabolizma yavaşlaması, bağırsak problemleri gibi belirtiler ortaya çıkar.Bu durumda olan hastanın aynı gıdayı, farkında olmadan düzenli tüketmesi durumunda daha birçok kronik hastalık ortaya çıkabilir.Gıda İntoleransı gıda alerjisi ile karıştırılmamalıdır. Gıda alerjisi az kişide görülür ve kısa bir vakitte öldürücü etkilere kadar varan sonuçlar doğurabilir. Gıda İntoleransında ise yediğimiz yiyeceklerin olumsuz etkisi 3-24 saat arasında çıkmaya başlar. Normal beslenen bir insan, 24 saat içinde birçok yiyecek yediği için, yaşadığı sorunun gıdadan olduğunu bilse bile hangi gıdadan olduğunu tespit etmesi çok zordur.
Gıda İntoleransı birçok hastalığa neden olabilir.Başlıcaları:
Şişmanlık, kilo verememe, migren, sivilce,vücutta şişlikler,gaz, şişkinlik, kronik yorgunluk, kabızlık,ve bazı cilt hastalıklarıdır.Ayrıca bazı romatizmal hastalıklar,astım, ishal , mide krampları, uyku bozuklukları, baş ağrısı gibi rahatsızlıklar da görülebilir. Barsak hastalıkları olan,Crohn hastalığı, İrritabl Bağırsak Sendromu gibi problemler de ortaya çıkabilir.
0 yorum