Yazılara Abone Ol Yorumlara Abone Ol
http://idealkilo-zayiflamak.blogspot.com

ZERDEÇAL, NANE VE YEŞİL ELMA KOKUSU İŞTAHI AZALTIYOR 
Ayurveda Uzmanı ve Aile Hekimi Dr. Ender Saraç yeşil elma ve nane koklayan kişilerin, daha hızlı kilo verdiğini onaylamış bulunmaktadır.
Zerdeçal, nane ve yeşil elma kokularını günde 25-30 kere derin derin içinize çekerek, iştah merkezini rahatlatabilir, açlık hissinizi bastırabilirsiniz.
Kilolu insanların vücut tiplerine göre beslenerek zayıflamaları gerektiğini söyleyen Dr. Ender Saraç bu konuda yazdığı "Sağlıklı Zayıflamanın Sırları” kitabında bilinçsiz diyet uygulamalarının zararına dikkat çekiyor.
Standart diyetleri doğru bulmayan Dr. Ender Saraç sözleri şöyle devam etti:

Uzmanlık alanım olan Ayurvedaya göre, belli beden tipleri var. Mesela birçok insan "Ender bey, bütün günü aç geçiriyorum, sadece salata yiyorum, bir türlü zayıflayamıyorum" diye geliyor bana. Yediklerine ve vücut tipine bir bakıyorsunuz; aslında tere, roka gibi yeşil salataları hiç yememesi gerekiyor. Yani aç kalıyor ama vücut tipine uygun olan gıdaları yemediği için zayıflayamıyor. Halbuki, doğru bir sisteme geçtiğinizde, tıkır tıkır, sağlıklı bir şekilde kilo vermeye ve sağlığına kavuşmaya başlıyor.”
Zayıflama ile ilgili en önemli kriterler bu fikre hazır ve zayıflamaya kararlı olmak. Bana zayıflamaya gelenlere, ilk önce şunu soruyorum: "Hazır mısınız, kararlı mısınız?" Eğer gerçekten hazırsanız ve kararlıysanız bu işe başlayın. Şişmanlıkta şöyle bir şey saptıyorum: İnsanın sinir sistemine bir virüs bulaşmış gibi oluyor, bilgisayar virüsü gibi... Bu virüs sizin kilo vermeniz için gerekli olan doğru davranış, beslenme ve hareket alışkanlıklarınızı olumsuz etkiliyor. "Boş ver şimdi yürüme, sonra yürürsün", "Bu çikolatalı kek çok güzel; bir dilim daha ye" gibi uyaranları gönderiyor adeta. Onun için ilk başta bu virüsleri silmek lazım.
Bilinçli beslenme işin en önemli ayağıdır. Fakat sadece doğru beslenmeyle olmaz; mutlaka düzenli egzersiz de gerekir. Şok diyetler, açlık rejimleri, zamana karşı yarışan diyetler, tek gıda rejimleri, 10 gün lahana çorbası, karpuz diyeti, karbonhidrat diyeti, sadece protein diyeti, bütün bunlar yanlış. Dengeli beslenilmeli. Ama sadece bilinçli diyetle de olmaz, düzenli egzersiz, yürüyüş yapılmalı. Haftada üç- dört gün, bir buçuk saat civarında orta sporlar; mesela tempolu yürüyüş, hafif koşu, fitness, aerobik, yüzme, neden zevk alınıyorsa, o spor yapılmalı.
Hayatından tatlıyı çıkaramayanlar için beyaz un ve beyaz şeker mümkün olduğu kadar uzakta tutulmalı, tüketilmemeli. Ama bazen bir çikolatalı sufleyi veya Gaziantep`ten gelen bol fıstıklı bir baklavayı, özel bir tatlıyı ben de yiyorum. Yiyorum ama hiç kilo almıyorum. Çünkü formülünü bileceksiniz. Tatlıyı tok karnına yemeyeceksiniz. Çünkü beyaz un ve beyaz şeker çok hızlı emildiği için hızlı bir şekilde kan şekerini yükseltip, fırlatıyor. Kan şekeri fırlayınca insülin pankreastan hızlı ve bol miktarda pompalanmak zorunda kalıyor. Ağır, fazla tatlı, unlu yediğiniz bir yemekten iki buçuk-üç saat sonra hızla kan şekeri düşüyor. O zaman da kısır döngüye giriyor, tekrar acıkıyorsunuz. Üstelik vücudunuza fazla insülin salgılattığınız zaman hızlı ve çok yaşlanabiliyorsunuz. Yağsız sütle yapılmış, hafif sütlü tatlılar, bol meyveli, çok az hamurlu turtalar, pastalar, kompostolar, kuru incir, üzüm, kayısıyla aromalandırılmış birtakım tatlılar, meyve salatası, bu tarz doğal tatları tercih etmeye çalışın. Tok karnına tatlı yemeyin. Çünkü yemekle birlikte kan şekeri (insülin) zaten yükseliyor, bir de üstüne tatlı yendiğinde iyice fırlıyor. Aşırı insülin ise vücutta yağlanma yapıyor. Üstelik daha çabuk acıkıyor, böyle bir kısırdöngüye giriyorsunuz. Tatlılar ara öğünde, tek başına tüketilmeli.
Diyetlerde Baharatların yeri çok önemlidir. Mesela zencefil yağları yakar, zerdeçal karaciğerden toksin attırır, biberiye iyi bir antioksidandır, kekik şekeri düşürür, sarmısak zayıflamaya yardımcı olur. Bir de özel ayurveda tabletleri var. Bunlar, zayıflamaya yardımcı, yan etki oranı son derece düşük olan, güvenilir doğal preparatlar. Bu tabletler de metabolizmayı canlandırıyor, aynı zamanda kişinin incelmesine ve iştahının azalmasına katkıda bulunuyor.
Dr. Ender SARAÇ
Aile Hekimliği Uzmanı
Ayurveda Uzmanı

0 yorum

Yorum Gönder

Followers