Yazılara Abone Ol Yorumlara Abone Ol
http://idealkilo-zayiflamak.blogspot.com

Hipotiroid, vücudumuzda bulunan tiroid bezinin iltihaplanması (tiroidit) sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık türüdür. Antikorların tiroid dokularını tahrip etmesi sonucu yeterince tiroid hormonu sağlayamayan vücut, hormon salgılamasının azalmasına bağlı olarak daha çok çalışacak ve tiroid hormonu salgılanmasında yetersizlik meydana getirecektir. İşte bu duruma hipertiroid ya da hipotiroid denir. 



Hormon salgılanmasını (hipertiroidi) etkileyen belli başlı sebepler, hipertiroide (tiroidin aşırı çalışması) karşı kulanılan ilaçlar bezenin yetersiz hormon salgılamasına neden olur. Hipotiroidin oluşmasında bir diğer önemli sebepte hipofiz bezesinin yeterince yönlendirme hormonu salgılamamasıda aynı şekilde hipotiroide sebep olur.
Hipotiroidin Belirtileri, Nedenleri:

Hormon yetersizliği sonucu bütün organların çalışması yavaşlar.

1-) Konsentrasyon zafiyeti
2-) Yorgunluk
3-) Üşütme
4-) Kabızlık
5-) Derinin kuru ve soguk olması
6-) İştahsızlık
7-) Kilo alma
8-) Kalbin büyümesi ve kalp atışlarının yavaşlaması
9-) Saçlar kırılgan ve kuru olur.
10-) Damar sertliği
11-) Sesin derinden ve kısık gelmesi
12-) Adet anormalikleri
13-) Unutkanlık
14-) Sinir sisteminde çöküntüler
15-) Aşırı duyarlılık (bunlarda benim gözlemlerim)

Teşhisi:

Kandaki T3 ve T4 hormonlarının oranı muayene ile ölçülür. Tiroidit (tiroid bezesinin iltihaplanması) halinde dokular antikorlar tarafından tahrip edilip edilmediği muayene ile araştırılır. Bebeklerde hipotiroid olup olmadığının bilinmesi hayat kurtarıcı olabilir.

Tedavisi:

Hipotiroid teşhisi konduktan sonra sentetik ilaçlarla tedaviye başalnır ve ilaçların dozajını doktoru belirler. Şayet hasta hipotiroid nedeniyle komaya girmişse o zaman injeksiyonla L-Tiroksin (L-Thyroxin) verilir. Bunun oranını doktor belirler ve bu genelikle 800 mikro gramdır. Şifalı bitkilerle tedavi mümkündür ve bunların başında denizsüngeri, havalı yosun, mineotu, bozotu, ve sıracaotu preparatları veya Gökçek İksiri kulanılır. Tiroid bezi hem hipertiroide hemde hipertiroid’de şişer. Şayet şişlik sert, soğuk ve derimsi yumru şeklinde ise bu hipotiroid nedeniyle ortaya çıkar ve genelikle dağlık bölgelerde yaşayan ve iyot eksikligi olan yörelerde görülür. Guvatr yumuşak, sıcak, ve kanlı ise buda hipertiroid nedeniyle olur. Ve genelikle denize yakın yörelerde görülür. Bunun sebebi basedow hastalığıdır.

 


0 yorum

Yorum Gönder

Followers