Yazılara Abone Ol Yorumlara Abone Ol
http://idealkilo-zayiflamak.blogspot.com



Oruç tutmak sağlıklı mı?
Binlerce yıldan bu yana özellikle tek tanrılı dinlerle başlamış olan oruç ya da istemli açlık periyotlarının hep sağlık için zararlı olduğu, modern dünya tıbbı tarafından söylene gelmiştir.
Sağlıklı her birey bazı kurallara dikkat ederse oruç sağlıklı tutulabilir. Hatta ibadet olması yanında kilo vermeye hatta detoks yapmaya vesile olmuş olur.



Özellikle peygamber efendimiz ve İslamiyet ile yerleşik bir kural haline gelen oruç ve ramazan ayı, vücudumuzun hücresel ve moleküler düzeyde pek çok değişimin tetiğini çekmektedir. Modern beslenme önerilerinde az ve sık yemek yemek, kilo alımının engellenmesi başta gelmek üzere pek çok hastalığın önlenmesinde önerilmektedir. Öyleyse neden İslamiyet’e benzer şekilde pek çok dinde de bulunan Oruç bu kadar uzun yıllardır önemini her daim korumuştur? Moleküler tıbbın gelişmesi ve sağlıklı olma hali ile birlikte çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasının nedenleri gelişmiş moleküler teknikler kullanılarak günümüzde çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmektedir.
ORUÇUN SAĞLIKLI OLABİLMESİ İÇİN İFTARDAN YARI AÇ KALKILMALIDIR
Oruç döneminde mutlak açlık ve susuzluk vücudu etkilemektedir.
Özellikle uzun süren açlık, vücut metabolizmasını yavaşlatarak, vücudun kas yapısından ve yağ depolarından gerçekleşecek kayıplara karşı korumaktadır. Bu çok doğal bir koruma mekanizmasıdır.
Bu nedenle oruç gibi uzun süren açlık dönemlerinde metabolizma yavaşlamakta ve iftar ya da sahurda fazla miktarda yemek yenilmesi, açlık nedeni ile metabolizmanın yavaşlamasının da katkısıyla ramazanda kilo alımı şeklinde kendini göstermektedir. Ancak dini ritüeller ve ifadeler, aslında iftarda masadan çok fazla doymadan kalkılmasını önermektedir.
Günümüzün modern tıbbı, bunun ne kadar önemli olduğunu, yapılan pek çok araştırma ile gözler önüne sermiştir. Yani ramazan çok beslenme ayı değil, az beslenme ayıdır. Ancak nedense her Ramazanda bu unutulur ve mükellef sofralar, aşırı beslenme gündeme gelir. Bu yanlıştır. Ramazan ve oruç; az kalori alımını yüzyıllardır öneren dini bir ritüeldir.
Ramazanda düşen vücut metabolizmasını hızlandırmak ve açlık ataklarını engellemek için yeşil çay ekstresi, kafein ve krom sıklıkla önerilmektedir. Ramazanda önemli bir gıda maddesi de Kafeindir. Arabistan’da ya da Afrika’da eski çağlardan bu yana kola çekirdeği ve bunun içinde bulunan kafein, çölleri geçerken açlığı ve susuzluğu baskıladığı için, bu kültürlerde hep kullanıla gelmiştir. Modern tıbbi yöntemler de, yeşil çay ve kafein birlikteliğinin özellikle iştahı baskıladığını, vücut metabolizmasını hızlandırarak kilo kontrolünde etkili olduğunu gözler önüne sermektedir.

0 yorum

Yorum Gönder

Followers