Yazılara Abone Ol Yorumlara Abone Ol
http://idealkilo-zayiflamak.blogspot.com


Sağlıklı beslenmeye ve sağlıklı beslenerek fazla kilolarınızla vedalaşmaya mı karar verdiniz? Bu yolda başarılı olmanız için yapmanız gereken bazı ön hazırlıklar bulunuyor.

Diyetisyen Ayşe Nur Yılmaz, diyet yapacak kişinin öncelikle fizyolojik durumuna, vücut kompozisyonuna göre özel olarak hazırlanması gerektiğini söylüyor ve yapılması gereken testleri anlatıyor.

Bu testlerin yapılması hem diyetin başarısını artırıyor hem de referans dışı bir değere rastlanırsa tedavinn gecikmeden yapılmasına neden oluyor. İşte, diyet önceki yapılması gereken testler ve açıklamaları...

Diyete Başlamadan Önce Yapılacak Testler :
1.Glikoz
Bireyin insülin direnci, reaktif hipoglisemi veya diyabet rahatsızlıkları olması diyet sırasında tatlı krizlerine neden olur, yemek sonrası ise yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerle diyete uyumunu zorlaştırır. İnsülin direnci, diyabet durumunu saptamak için açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri, kontrol edilmeli hekim tarafından gerekli görülürse oral glikoz tolerans testi (şeker yükleme) yapılmalıdır.

2.Kan Yağları-Karaciğer Fonksiyonları
Diyet başlamadan vücut yağları hakkında bilgi sahibi olmak adına total kolesterol, HDL, LDL ve trigliserit kontrol edilmelidir. Kavitasyon gibi bir uygulama da yapılacaksa AST, ALT tahlilleri yapılarak karaciğer fonksiyonları ortaya konulmalıdır.

3.Tiroid Bezi Fonksiyonları
Tiroid bezinin normal dışı çalışması metabolizma hızını etkileyerek bireyin kilo almasına veya kilo kaybetmesine neden olur. Tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesinde en sık kullanılan parametreler serbest T3, serbest T4 ve TSH hormonlarıdır. Bu hormonların herhangi birinde referans dışı bir değere rastlanması halinde endokrinoloji veya dahiliye uzmanlarının bireye uygun tedaviyi uygulaması gerekir.

4.Böbrek Fonksiyonları
Üre ve kreatin tetkikleri böbrek hastalığı hakkında bilgi vermektedir. Özellikle ödemden şikayet eden ve ailesinde böbrek hastalıkları bulunan ve/veya dolaşım rahatsızlığı, hipertansiyon hastalığı olan bireyler mutlaka diyete başlamadan böbrek fonksiyonları değerlendirmelidir.

5.Vitamin ve Mineraller
Vitamin ve minerallerin yetersizlikleri vücutta hastalıklara karşı direncin azalmasına, saç dökülmesi, tırnak incelmesi, halsizlik gibi belirtilere neden olmaktadır. Diyet yaparken özellikle B12 vitamini, Fe ve folik asit durumları saptanmalıdır.

0 yorum

Yorum Gönder

Followers